Svet 19.4.2023 5:30

Na Londonskem knjižnem sejmu se bo začel Evropski pesniški festival

London, 19. aprila - V okviru Londonskega knjižnega sejma, ki poteka te dni, se bo danes začel Evropski pesniški festival 2023. Evropska poezija bo predstavljena na enajstih dogodkih v treh tednih z več kot sto pesniki iz celine in Združenega kraljestva. Začetek festivala se povezuje s pesniško platformo Versopolis, ki jo skupaj s partnerji koordinira Beletrina.

Evropski pesniški festival se bo začel predzadnji dan londonskega sejma in bo potekal do 11. maja. Za uvod se bodo na njem predstavili pesniki Versopolisa, evropskega pesniškega projekta, ki povezuje številne pesnike in festivale ter ustvarja povezave in sodelovanja.

Pesniška platforma, ki jo podpira program Ustvarjalna Evropa Evropske komisije, trenutno združuje 30 evropskih festivalov iz 28 držav ter skoraj 400 pesnikov in pesnic, ki pišejo oziroma ustvarjajo v več kot 30 evropskih jezikih.

Izbrani pesniki Versopolisa bodo na festivalu predstavili nova dela v pesniških parih, kar bodo po napovedih premierne izvedbe literarne in eksperimentalne poezije. Na dogodku v soseski Waterloo bo v paru z litvansko pesnico in filozofinjo Aušro Kaziliunaite sodeloval tudi Aljaž Koprivnikar iz Slovenije, sicer umetniški vodja festivala Fabula in glavni koordinator Versopolisa.

Nadaljevanje Evropskega pesniškega festivala bo posvečeno sodobni in eksperimentalni poeziji posamičnih dežel, med drugim Švice, Avstrije, Katalonije in Danske. Pesniki bodo na njih nastopili skupaj s sodobniki iz Združenega kraljestva. Koprivnikar bo sodeloval tudi v okviru predstavitve sodobne nizozemske poezije, kjer bo eden od gostov tudi v Londonu živeči slovenski glasbenik Jaka Škapin, navaja festivalska spletna stran.