Svet 19.4.2023 6:00

Lauren Halsey na strehi Metropolitanskega muzeja s templjem po vzoru Egipta

New York, 19. aprila - Umetnica Lauren Halsey je na strehi newyorškega Metropolitanskega muzeja zgradila svojevrsten afrofuturističen tempelj s stebri in figurami, podobnimi sfingi. Delo z naslovom Arhitektura prototipa hieroglifa vzhodne strani južnega osrednjega Los Angelesa je ustvarila posebej za strešno teraso priznanega muzeja v Centralnem parku na Manhattnu.

ZDA, New York. Metropolitanski muzej v New Yorku. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, New York.
Metropolitanski muzej v New Yorku.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Približno sedem metrov visoka instalacija je sestavljena iz več kot 750 betonskih plošč, štirih stebrov in štirih figur, podobnih egipčanskim sfingam. Na ogled bo do 22. oktobra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Postavitev odraža umetničino zanimanje za "združevanje pripovedi iz sodobnega južnega osrednjega Los Angelesa s tistimi, ki jih vzbudi starodavna faraonska arhitektura," je povedala Lauren Halsey, rojena v Los Angelesu. "Upam, da bodo obiskovalci New Yorka intuitivno začutili to povezavo," je dodala. Direktor muzeja Max Hollein pa je njeno instalacijo pohvalil kot "izjemno".

Delo bi morali postaviti že lani, a so ga morali zaradi težav v dobavni verigi preložiti. Namesto tega se je strešna terasa vse poletje ob petkih in sobotah spremenila v klub elektronske glasbe z glasbeniki, didžeji in bari.

Metropolitanski muzej od leta 2013 vsako leto povabi umetnika, da oblikuje umetnino za strešno teraso, s katere imajo obiskovalci panoramski pogled na Centralni park in Manhattan. Doslej so sodelovali umetniki, kot so Dan Graham, Pierre Huyghe, Alicja Kwade in Alex Da Corte.