Slovenija 19.4.2023 7:00

V Ljubljani 15. mednarodni festival elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti Sonica

Ljubljana, 19. aprila - V Ljubljani se danes začenja 15. mednarodni festival elektronske glasbe in tranzitornih umetnosti Sonica, ki bo potekal do sobote. Tema letošnjega festivala je Translocal Underground in namiguje na kompleksno mrežo estetskih tangent in nadgeografskih povezav, ki definirajo sodobno lokalno zaznamovano, vendar globalno usmerjeno glasbeno produkcijo.

Kot je za STA povedal sokurator festivala Jaša Bužinel, so se organizatorji festivala letos odločili, da se posvetijo nekoliko drugačnim glasbam oziroma da spremenijo fokus, ki je bil do zdaj bolj evrocentričen, na globalno sceno oziroma na translokalno podzemlje ali na Južno Ameriko in Bližnji vzhod. Ideja za letošnjim programom tako je, da slovenskemu oziroma regionalnem občinstvu predstavijo sodobno elektronsko in eksperimentalno glasbo, ki obstaja onstran zahodne imaginacije oziroma t.i. berlinsko-londonskega zvoka, ki ga je to občinstvo bolj navajeno.

Sonica letos prinaša štiri konceptualno zaokrožene večere: koncertni večer v Kinu Šiška z vizionarko avantgardnega popa, kolumbijsko glasbenico Lucrecio Dalt, večer premier v Cukrarni s francoskim virtuozom ambientalne glasbe Aho Ssanom, klubski večer v Channel Zeru s kolumbijsko didžejko Bitter Babe in zaključek festivala v Gala hali z ugandsko-britanskim tolkalskim techno kolektivom Nihloxica in egipčanskim didžejem Abadirjem.

Poleg osrednje gostje Lucrecie Dalt, ki bo predstavila enega izmed najbolj izpostavljenih albumov leta 2022, znanstvenofantastično mojstrovino Ay!, program prinaša pester izbor predstavnic in predstavnikov aktualnih trendov na presečišču elektronske in eksperimentalne glasbe.

V Kinu Šiška se bosta Lucrecii Dalt pridružili še eksperimentalna perujska kitaristka in zvočna umetnica Ale Hop in slovenska mojstrica električne harfe rouge-ah.

V sklopu večera v Cukrarni, posvečenega premieram, se bo z novim projektom Rhizomes, ki bo poleti izšel pri založbi Other People svetovno priznanega glasbenika Nicolasa Jaara, predstavil trenutno en najvznemirljivejših akterjev ambientalne glasbe, francoski producent Aho Ssan.

Večer prinaša tudi premierno izvedbo potopitvenega performansa Tactile Immateriality glasbenic Aleksandre Bajde in Isabelle Forciniti ter vizualne umetnice Uršule Berlot, ki je nastal po naročilu festivala SONICA, in slovensko premiero debitantskega albuma Monuments mladega hrvaškega producenta N/OBE-ja, ki na globalni sceni predstavlja avantgardno balkansko elektronsko kreativnost.

V Cukrarni petkov program prinaša še tri pogovore z gostujočo kanadsko umetnico Darsho Hewitt, slovensko-italijanskim triom, ki ga sestavljajo Aleksandra Bajde, Isabella Forciniti in Uršula Berlot, ter francoskim producentom Aho Ssanom.

Petkov večer se bo s klubskim programom nadaljeval v klubu Channel Zero v družbi kolumbijsko-ameriške predstavnice sodobne latinskoameriške klubske scene Bitter Babe, vzhajajoče kosovske didžejke Tadi in domačih varovank kolektiva Ustanova, Anaste in msn gf.

Zaključni festivalski večer v koprodukciji z Drugo godbo, ki predstavlja logični korak proti združevanju različnih, a sorodnih publik, pa prinaša dvojni paket sodobne afriške elektronike. Na odru Gala hale se bodo predstavili ugandsko-britanski tolkalski techno kolektiv Nihiloxica in egipčanski ambasador klubske scene Bližnjega vzhoda Abadir, balkanske klubske zvoke bo serviral izkušeni srbski didžej Kir, festival pa bo v velikem slogu zaključila ljubljanska selektorka Katcha.

V sklopu festivala Sonica se bodo tradicionalno odvili še različni performansi in razstave; javna zvočna instalacija Andreas Trobollowitsch: Santa Melodica v Cankarjevem domu pa razstava kanadske umetnice Darshe Hewitt z naslovom High Fidelity Wasteland II: The Proto-Plastic Groove ter performans in instalacija Simona Whethama z naslovom Successive Actions. Na programu je tudi razstava Lune Woelle: Imaginary Robotics v MoTA LAB.