Svet 20.4.2023 5:30

Med novimi arheološkimi odkritji v Paestumu Eros, ki jezdi delfina

Rim, 20. aprila - Arheologi so med izkopavanji na arheološkem najdišču Paestum na jugu Italije našli številne figurice iz terakote, ki dajejo vpogled v versko življenje v antičnem mestu Paestum. Poleg sedmih bikovih glav, nekaj miniaturnih templjev in oltarjev so v arheološkem parku Paestum in Velia našli upodobitve grškega boga ljubezni Erosa, ki jezdi delfina.

V arheološkem parku so jih po pisanju nemške tiskovne agencije dpa opisali kot "drobne mojstrovine obrti".

Na najdbe so naleteli v majhnem templju, ki so ga sicer arheologi odkrili leta 2019 in datira v prva desetletja 5. stoletja pr.n.št.

Po besedah generalnega direktorja državnih muzejev Massima Osanne odkritja "mečejo zelo zanimivo luč na starodavno versko življenje".

Poleg figuric in drugih okrasnih elementov so denimo pred oltarjem templja izkopali kamnito ploščo z nekakšnim lijakom, v katerega so se med verskimi obredi stekale tekočine, kot je kri darovanih živali, je pojasnila direktorica arheološkega parka Tiziana D'Angelo.

Paestum so okoli leta 600 pr.n.št. ustanovili Grki pod imenom Poseidonia, kasneje pa je padel v roke Rimljanom.

Arheološko najdišče, ki leži približno 100 kilometrov jugovzhodno od Neaplja, je vpisano na Unescov seznam svetovne dediščine. Znano je predvsem po dobro ohranjenih templjih iz grškega obdobja.

"Odkritje na stotine votivnih daril, kipov in oltarjev v majhnem templju v Paestumu potrjuje izjemno vrednost tega mesta," je po pisanju dpa povedal italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano.