Slovenija 28.4.2023 11:30

Zanimanje za študij umetnosti v Sloveniji dokaj konstantno

pripravila Ksenija Brišar

Ljubljana, 28. aprila - Zanimanje za študij umetnosti je v Sloveniji na vseh štirih univerzah v zadnjem desetletju dokaj konstantno, kažejo podatki pristojnega ministrstva. Giblje se okoli številke 1800 študentov, ki si izberejo katerega od univerzitetnih programov, več kot polovica jih študij tudi zaključi z diplomo.

Po trenutni klasifikaciji Klasius-P-16, ki se uporablja za razvrščanje izobraževanja in usposabljanja, se med študije s področja umetnosti prištevajo avdiovizualno ustvarjanje, tehnike in multimedijska proizvodnja, modno oblikovanje, oblikovanje prostora in industrijsko oblikovanje, likovna umetnost ter glasba, ples in uprizoritvene umetnosti.

V te programe se je v zadnjem desetletju vpisovalo med 1770 in 1830 študentov, največ, 1875, v študijskem letu 2020/21, kar je posledica možnosti izrednega podaljšanja statusa študenta zaradi covida-19, kažejo podatki, ki so jih za STA posredovali z ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije.

Študij umetnosti na ljubljanski univerzi

Ljubljanska univerza kot najstarejša slovenska univerza študijske programe prve stopnje umetnosti izvaja na treh umetniških akademijah in Naravoslovnotehniški fakulteti. Študij glasbenih disciplin omogoča Akademija za glasbo. Akademija za gledališče, radio, film in televizijo izobražuje iz dramaturgije in scenske umetnosti, dramske igre, filma in televizije ter gledališke režije.

Na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je mogoče izbirati med študiji industrijskega in unikatnega oblikovanja, kiparstva, konserviranja in restavriranja likovnih del, oblikovanja vizualnih komunikacij in slikarstva. Naravoslovnotehniška fakulteta na isti univerzi pa ponuja študije grafične in medijske tehnike, grafične in interaktivne komunikacije ter oblikovanja tekstilij in oblačil.

Na primorski univerzi razmeroma nov program

Študijski program vizualne umetnosti in oblikovanje, ki se izvaja na Pedagoški fakulteti Univerza na Primorskem, je razmeroma nov program, saj je bil prvič akreditiran leta 2019, izvajati pa so ga začeli v študijskem letu 2021/22, kar pomeni, da prve diplomante šele pričakuje. V prvem letu se je vanj vpisalo 19 študentov, gre pa za prvi umetniški program v Sloveniji, ki združuje različna likovna in umetniška področja v enovit študij.

Kot so za STA pojasnili na univerzi, je usmerjen v povezovanje slikarstva, kiparstva, videa in oblikovanja ter druge ateljejske in produkcijske prakse v prepletu z novimi tehnologijami ter s teorijo umetnosti, zato diplomanti pridobijo interdisciplinaren poklic, ki sledi trendom v družbi.

Tudi Univerza v Novi Gorici z umetniško akademijo

Umetniška akademija oziroma Akademija umetnosti obstaja tudi na Univerzi v Novi Gorici kot najmlajši od štirih univerz. Nastala je iz Visoke šole za umetnost, ki je bila ustanovljena leta 2008 na podlagi petnajstletnih izkušenj Šole uporabnih umetnosti Famul Stuart. S tem je Slovenija po več desetletjih dobila novo univerzitetno akademijo poleg obstoječih treh na ljubljanski univerzi.

Novogoriška akademija na prvi stopnji izvaja program digitalne umetnosti in prakse, ki zajema animacijo, videofilm, fotografijo in nove medije. Kot prva je tako začela z rednim izobraževalnim programom s področja animacije in animiranega filma in je trenutno še vedno edina s tem univerzitetnim programom. Z letošnjim študijskim letom zaradi pridobljene koncesije študentom ni več treba plačevati šolnine, zanimanje za vpis pa se je povečalo za štirikrat, so za STA pojasnili na akademiji. Pred tem se je za 15 razpisanih mest na generacijo potegovalo približno dvakrat več kandidatov.

Študenti umetnosti po deležu zaključenega študija med uspešnejšimi

Po deležu tistih, ki na prvi stopnji dokončajo študij z diplomo, so študenti umetnosti in humanistike med uspešnejšimi. Podatki ministrstva namreč kažejo, da tri leta po obdobju, ki je predviden za študij, diplomira več kot polovica vpisanih študentov, kar jih statistično uvršča na tretje mesto. Po deležu pridobljenih diplom so od njih uspešnejši le tisti, ki izberejo študije s področja izobraževalne znanosti in izobraževanja učiteljev ter s področja zdravstva in socialne varnosti.

Umetnosti se dotikajo tudi druge študijske smeri

Obstajajo sicer tudi druge študijske smeri, ki obravnavajo umetniške vsebine. Na ljubljanski univerzi se tako izvajata študija glasbene in likovne pedagogike, prvi znotraj glasbene akademije, drugi znotraj Pedagoške fakultete. Podobno je na Univerzi v Mariboru, kjer samostojne akademije za študij posamičnih umetniških področij nimajo, čeprav je v preteklosti obstajala ideja o njeni ustanovitvi. Študija likovne in glasbene pedagogike mariborska univerza omogoča na Pedagoški fakulteti.