Svet 21.4.2023 5:30

Berlinski fotograf po zmagi s fotografijo s pomočjo umetne inteligence zavrnil ugledno nagrado

London, 21. aprila - Berlinski fotograf Boris Eldagsen je zavrnil ugledno fotografsko nagrado Sony World Photography Awards in želi sprožiti razpravo o vlogi umetne inteligence v fotografiji. Eldagsen je bil nagrajen za svoje delo Pseudomnesia: The Electrician, ki jo je delno ustvaril s pomočjo umetne inteligence (AI).

Nemčija, Darmstadt. Napreden program za komunikacijo z uporabniki na osnovi umetne inteligence ChatGPT podjetja OpenAI. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Darmstadt.
Napreden program za komunikacijo z uporabniki na osnovi umetne inteligence ChatGPT podjetja OpenAI.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Fotografija Borisa Eldagsna v črno-beli tehniki prikazuje dve ženski različnih generacij, ki stojita druga za drugo, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Umetnik je za britanski BBC pojasnil, da je svoje delo, ki je nastalo s pomočjo umetne inteligence, predložil kot preizkus, da bi ugotovil, ali so nagrade, kot je Sony World Photography Awards, pripravljene na AI. "AI podobe in fotografije ne bi smele tekmovati za nagrade, kot je ta," meni fotograf iz Nemčije.

"To sta dve različni stvari," je zapisal v utemeljitvi, zakaj nagrade ne bo sprejel. Namesto tega želi, da se s tem razvije po njegovem mnenju nujno potrebna razprava o vlogi umetne inteligence v svetu fotografije.

"V svetu fotografije potrebujemo odprto razpravo, kaj bomo obravnavali kot fotografijo in kaj ne." Sam meni, da bi morali fotografsko umetnost, ki jo ustvarja umetna inteligenca, razlikovati od same fotografije z izrazom promptografija. Prav tako se je vprašal, ali bi bilo umeščanje fotografije in promptografije v isto kategorijo napačno.