Slovenija 19.4.2023 12:04

Na novogoriškem odru danes premiera Pet vrst tišine

Nova Gorica, 19. aprila - V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica bo na drugi premieri danes zaživela intimna drama Pet vrst tišine, ki ima močno in družbeno odgovorno sporočilo. Prvo slovensko uprizoritev te tesnobne družinske drame angleške dramatičarke Shelagh Stephenson je režirala Maša Pelko, ki se prvič predstavlja novogoriškemu občinstvu.

Predstava temelji na besedilu angleške avtorice Shelagh Stephenson, ki ni samo prevedeno, pač pa ob pomoči strokovnih sodelavcev postavljeno v sedanji čas in v naše okolje, je o nastanku predstave na novinarski konferenci povedala dramaturginja Tereza Gregorič. "Gre za nekakšno raziskovalno delo," je dejala.

Sodobni dramatiki se že od osemdesetih let prejšnjega stoletja intenzivno ukvarjajo s temo zlorabe otrok in molkom družbe, razgrajujejo formo idealne družine in opozarjajo, da zlorabe pogosto postanejo vzorec obnašanja, ki se prenaša iz ene generacije v drugo.

Angleška igralka in dramatičarka Shelagh Stephenson je Pet vrst tišine napisala najprej kot radijsko igro in zanjo prejela nagrado Združenja pisateljev Združenega kraljestva za najboljšo izvirno igro (1996) in nagrado Sony za najboljšo dramo (1997). Nekaj let kasneje je bila v londonskem gledališču Lyric Hammersmith prvič izvedena odrska različica.

Umor očeta sproži policijsko raziskavo, psihiatrično obravnavo in pripravo obrambe na sodni proces. Od zločina do obsodbe se skozi fragmente razgrne pretresljiva zgodovina družine in hkrati neusmiljenost družbenega in pravnega sistema, ki nasilje omogoča. Oče Billy, mama Mary ter odrasli sestri Susan in Janet so tri desetletja živeli zaprti v družinskem krogu nasilnih razmerij. Skozi spomine in opise situacij ter občutij se sestavi zgodba hudih fizičnih in psihičnih zlorab, ki so se dolga leta odvijale v tišini, tako tišini štirih družinskih članov kot tudi tišini sveta zunaj njih.

Po dveh premierah, druga bo na sporedu v četrtek, sledijo štiri ponovitve predstave, 22. aprila pa po predstavi pripravljajo pogovor z naslovom Nasilno vedenje je vedno izbira, na katerem bodo sodelovali vsi, ki so pomagali pri nastajanju gledališke igre.

V predstavi igrajo Ivana Percan Kodarin, Anuša Kodelja in Marjuta Slamič. Pri nastanku predstave so poleg režiserke in dramaturginje sodelovali še prevajalka Irena Duša Draž, koreograf in asistent režiserke Klemen Janežič, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Tina Bonča in avtorica glasbe Mateja Starič.