Slovenija 21.4.2023 8:30

V Mariboru znova zborovsko tekmovanje Gallus

Maribor, 21. aprila - Mariborska Dvorana Union je po štirih letih spet prizorišče mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus. Nastopili bodo zbori iz Baskije, Švedske, Portorika, Indonezije, Irske, Latvije, Italije in Slovenije. Zmagovalec se bo v letu 2024 pomeril za veliko zborovsko nagrado Evrope v bolgarski Varni.

Izbrane pevske zasedbe, med njimi je šest mešanih zborov in dva moška zbora, se bodo danes ob 19. uri predstavile na netekmovalnem otvoritvenem koncertu. V soboto bo na sporedu tekmovalni del nastopov, ki se bo ob 10.30 začel z obveznim, ob 16.30 pa nadaljeval s prostim programom.

V nedeljo bo veliki finale tekmovanja, na katerega se bo po izboru žirije uvrstilo pet nastopajočih zasedb, ki se bodo od 11. ure dalje potegovale za veliko nagrado 17. Mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus - Maribor 2023.

Slovenske zbore tokrat zastopata dva sestava, in sicer Komorni zbor Megaron iz Ljubljane pod vodstvom Damijana Močnika ter Mešani mladinski zbor Emil Komel iz Gorice pod vodstvom Davida Bandlja, ki sta na lanskem slovenskem državnem tekmovanju Naša pesem zasedla drugo in tretje mesto.

Nastopajoče zbore bo spremljala in ocenjevala žirija, ki jo sestavlja pet mednarodno priznanih zborovskih strokovnjakov. Predsedovala ji bo slovenska dirigentka in avtorica glasbeno-scenskih projektov Karmina Šilec, njeni člani pa so eden najvidnejših azijskih dirigentov Avip Priatna, večkrat nagrajeni latvijski dirigent in umetniški vodja Janis Liepinš, češko-ameriški ustanovitelj in umetniški vodja zasedbe The Rose Ensemble Jordan Šramek ter slovenska dirigentka in skladateljica Tadeja Vulc.

Na Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus - Maribor, ki je lani praznovalo 30 let in ga Maribor gosti vsaki dve leti, se lahko po navedbah Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) uvrstijo samo zbori izjemne kakovosti, ki so sposobni pripraviti raznolik in zahteven program. Ta v vseh treh dneh obsega za okoli 45 minut čiste vokalne glasbe.

Tekmovanje obenem skrbi za promocijo slovenske glasbe v svetu, saj v obvezni program za vse zbore uvaja izvedbo skladbe Jacobusa Gallusa po lastni izbiri in priredbo slovenske ljudske pesmi. Letos je to prekmurska ljudska iz Adrijancev Godec pred peklom skladateljice Nane Forte.

Mednarodno zborovsko tekmovanje Gallus - Maribor je bilo leta 2008 sprejeto v zvezo tekmovanj za veliko zborovsko nagrado Evrope (EGP - European Grand Prix for Choral Singing), v kateri so poleg Maribora še štiri evropska mesta iz držav z bogato zborovsko tradicijo. To so Arezzo v Italiji, Debrecen na Madžarskem, Tolosa v Španiji in Varna v Bolgariji.