Slovenija 20.4.2023 13:36

Prvi festival baletne umetnosti v CD bo spomnil na Rudolfa Nurejeva

Ljubljana, 20. aprila - V Cankarjevem domu (CD) bo konec junija potekal prvi mednarodni festival Plesne noči, posvečen baletni umetnosti. Pripravili so ga v koprodukciji z SNG Opera in balet Ljubljana, k sodelovanju pa so povabili tudi mariborske baletnike ter goste iz Sofije in Beograda. Posvetili so ga legendarnemu Rudolfu Nurejevu ob letošnji 30-letnici smrti.

Ljubljana. Balet. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Balet.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Direktorica CD Uršula Cetinski je razloge za oblikovanje prvega baletnega festivala pripisala temu, da je profesionalna baletna (po)ustvarjalnost v obeh slovenskih ansamblih, ki z uspehom gostujeta po svetu, trenutno na zavidljivi ravni, glede na zanimanje za letošnjo koprodukcijsko predstavo Giselle, ki so jo v CD prikazovali januarja v koreografiji Joseja Carlosa Martineza, pa je te umetnosti željno tudi občinstvo.

"V CD smo razmišljali, da je potrebno takrat, ko je določena umetniška zvrst v svoji polni moči, to še dodatno podpreti in da je balet ta trenutek tisti, ki si zasluži vso pozornost," je pojasnila na novinarski konferenci.

Festival bo potekal med 22. in 26. junijem. Njegovo prvo izvedbo so posvetili baletnemu superzvezdniku Rudolfu Nurejevu ob letošnji 30-letnici njegove smrti. Uvedla ga bosta predavanje njegovega učenca in soplesalca Charlesa Juda, nekdanjega prvaka pariškega baleta, danes člana odbora Fundacije Nurejev, ter projekcija biografskega filma Beli vran, v katerem je igralec in režiser Ralph Fienenes sledil njegovemu življenju in karieri ter prebegu iz tedanje Sovjetske zveze v Pariz.

Nurejevu bo posvečena tudi razstava, ki ga bo do 25. avgusta prikazovala skozi plesne kostume in fotografije francoskega fotografa Francetta Levieuxa. S kostumi, ki bodo na ogled, je odplesal vloge v nekaterih baletnih klasikah, kot so Labodje jezero, Giselle in Don Kihot. Kot je povedala vodja razstavnega programa v CD Katja Ogrin, je temu namenjal veliko pozornost, najraje pa je imel kratke suknjiče, ki so tudi prevladujoči del zbirke.

Prva predstava festivala bo pripadla baletni interpretaciji slavnega Cervantesovega romana o sanjavem Don Kihotu iz Manče. Klasični balet Ludwiga Minkusa, ki ga je izvirno koreografiral Marius Petipa za Bolšoj teater in je kasneje doživel različne postavitve, med drugim v predelavi Aleksandra Gorskega, bo na ogled v priredbi Petra Lukanova ter izvedbi baletnikov iz Sofije. Po besedah vodje resne glasbe v CD Aleša Drenika gre za klasično postavitev z barvitimi kostumi. Plesalce bo spremljal orkester ljubljanske Opere.

Mariborski baletniki se bodo predstavili s triptihom Myth, Rain Dogs, Aperture, ki so ga v matični hiši nedavno uprizorili v koreografijah Gaja Žmavca, Johana Ingerja in Edwarda Cluga. Zadnji je izrazil veselje, da bodo trojico sodobnih baletov, v katerem preizprašujejo človekovo bivanje, lahko delili z ljubljanskim občinstvom.

Narodno gledališče iz Beograda bo na festival pripeljalo baletno interpretacijo kultnega jugoslovanskega filma Kdo neki tam poje v koreografiji in režiji Staše Zurovca. Predstava je po besedah vodje gledališkega in sodobnoplesnega programa v CD Andreja Jakliča nastala pred 20 leti, v njej pa so ohranjeni vsi ključni prizori iz filma.

Za zaključek festivala bo ljubljanski baletni ansambel uprizoril predstavo Veliki Gatsby v postavitvi Lea Mujića. Kot je povedal umetniški vodja ljubljanskih baletnikov Renato Zanella, program kaže, da festival ni samo klasičen, ampak odprt v različne smeri. Direktor SNG Opera in balet Ljubljana Staš Ravter pa je med drugim izpostavil, da jim je sodelovanje s CD v izziv, nenazadnje zaradi večjega odra, s katerim predstave pridobijo drugačno dimenzijo.