Svet 22.4.2023 5:30

V Ciduad de Mexico 25 let po smrti na ogled zapuščina pesnika Octavia Paza

Ciudad de Mexico, 22. aprila - V Ciduad de Mexico so četrt stoletja po smrti omogočili ogled zapuščine mehiškega literarnega velikana Octavia Paza. Na ogled je v njegovem nekdanjem domu, ki so ga odprli konec marca. Muzej prikazuje njegove knjige, dokumente, umetnine in osebne predmete. Paz je umrl 19. aprila 1998, star 84 let.

Zbirka se nahaja v dvorcu iz 17. stoletja, kjer je Nobelov nagrajenec za književnost iz leta 1990 živel s svojo drugo ženo, francosko umetnico Marie Jose Tramini. Vsi predmeti sicer še niso na ogled, ker pravni postopek glede premoženja, ki je ostalo v lasti Tramini, še ni končan. Ta je umrla leta 2018 brez oporoke.

Kdaj bo preostala zbirka na ogled javnosti, bo odvisno od tega, kako bodo napredovali omenjeni pravni postopki, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala vodja muzeja Leticia Luna.

Mehiška vlada je leta 1997 ustanovila fundacijo Octavio Paz, da bi ohranila in prikazovala njegovo delo. Vendar pa so njegova smrt leto kasneje in spori z njegovo vdovo zapletli upravljanje posestva do te mere, da se fundacija ni ohranila.

Po smrti Tramini je skupina intelektualcev pod vodstvom pisateljice in tesne Pazove prijateljice Elene Poniatowske zahtevala, da se njegova zapuščina razglasi za nacionalno dediščino.

Muzej, ki se nahaja na severozahodu prestolnice, ima zaenkrat sedem sob, ki so odprta za obiskovalce. V petih je razstavljeno pohištvo in imetje para, v dveh pa so predmeti iz ateljeja druge žene.

Pesnik, esejist, prevajalec in diplomat Paz je objavil več kot 60 knjig, svojo prvo knjigo poezije Luna silvestre (Gozdna luna) pri 19 letih. V angleško govorečem svetu je bil najbolj znan po eseju iz leta 1950 na temo mehiškega nacionalnega značaja Labirint samote. Njegova dela so bila prevedena v več kot 30 jezikov.

V mladosti je Paz podpiral liberalizem in marksizem, kasneje pa je obsodil socialistične režime. Leta 1968 je odstopil s položaja veleposlanika v Indiji, in sicer po pokolu protestantskih študentov v Ciudad de Mexicu istega leta.

"Mehika je izgubila svojega največjega misleca in pesnika," je po njegovi smrti povedal takratni predsednik države Ernesto Zedillo.