Od blizu 24.4.2023 10:19

Švedskemu Zero8 velika nagrada 17. mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus

Maribor, 24. aprila - Veliko nagrado tridnevnega 17. mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus, ki se je v nedeljo končalo v Mariboru, je prejela švedska zasedba Zero8. Na drugo mesto se je uvrstil baskovski moški zbor Suhar, na tretje slovenski komorni zbor Megaron z zborovodjo Damijanom Močnikom, ki je prejel tudi nagrado za najboljšo slovensko zasedbo.

Letošnjega mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus se je udeležilo osem pevskih zasedb z evropske, azijske in ameriškega celine, od tega šest mešanih in dva moška zbora, so ob tem še sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD).

Zmagovalni zbor je prejel denarno nagrado in spominsko priznanje, drugo in tretjeuvrščena pa denarno nagrado in plaketo finalista. Zbor Zero8 je z veliko nagrado Gallus - Maribor postal eden od finalistov za veliko zborovsko nagrado Evrope. Ta bo septembra v bolgarski Varni.

"Akustika Unionske dvorane je izjemno dobra. Odmev ni predolg, a še vedno ravno pravšnji, objame nas kot obroč. Vsakič, ko smo stali na odru, smo rekli: Obožujemo ta prostor," je o dvorani, kjer je potekalo tekmovanje, povedal zborovodja zmagovalne zasedbe Zero8 Rasmus Krigström.

Švedska zasedba Zero8 je bila ustanovljena leta 2007 kot moški zbor z raznolikim repertoarjem. Večina članov je študirala na glasbenih šolah in univerzah v Stockholmu. Od leta 2015 zbor vodi Rasmus Krigström - režiser, aranžer, skladatelj, pevec in dobitnik mednarodne zlate medalje v žanru barbershopa s kvartetom Ringmasters (2012), je danes sporočil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Od leta 2008 so na vseh nordijskih in evropskih prvenstvih v barbershopu osvojili številne zlate medalje, na Mednarodnem tekmovanju v barbershopu v Salt Lake Cityju v ZDA leta 2019 pa so zasedli tretje mesto.

Skupina Zero8 je posnela šest studijskih albumov, med njimi klasični album Mes Tres Chers Freres, ki je prejel nagrado Contemporary A Cappella Recording Award (CARA) organizacije CASA, so o zmagovalcu letošnjega 17. mednarodnega zborovskega tekmovanja Gallus v Mariboru zapisali na spletni strani festivala.

Na festivalu so podelili še posebne nagrade in priznanja. Priznanje za najboljšo zasedbo enakih glasov je prejela z glavno nagrado tekmovanja nagrajena zasedba Zero8. Njihov zborovodja Krigström je prejel tudi priznanje in denarno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe - priredbe slovenske ljudske pesmi. Letos je bila to prekmurska ljudska Godec pred peklom Nane Forte.

Priznanje in denarno nagrado zborovodji za najboljšo izvedbo skladbe Jacobusa Handla - Gallusa je prejel zborovodja baskovskega moškega zbora Suhar Esteban Urzelai za izvedbo skladbe O beata trinitas, te invocamus. Zbor Suhar je prejel tudi nagrado občinstva za najboljši nastop na otvoritvenem koncertu.

Na nedeljski sklepni podelitvi priznanj in nagrad je JSKD podelil še posebno priznanje. Glasbenik, publicist in dolgoletni urednik slovenske zborovske revije Naši zbori, zbirke Izbrana dela slovenskih skladateljev in najrazličnejših zborovskih publikacij Mitja Gobec je prejel Gallusovo plaketo za nenadomestljiv ustvarjalni prispevek slovenskemu zborovstvu pri organizaciji, svetovanju in predvsem založništvu.

Letošnji žiriji je predsedovala slovenskega dirigentka in avtorica glasbeno-scenskih projektov Karmina Šilec. Člani pa so bili eden najvidnejših azijskih dirigentov Avip Priatna, večkrat nagrajeni latvijski dirigent in umetniški vodja Janis Liepinš, češko-ameriški ustanovitelj in umetniški vodja mednarodno priznane zasedbe The Rose Ensemble Jordan Šramek ter slovenska dirigentka in skladateljica Tadeja Vulc.