Svet 27.4.2023 5:00

V Leipzigu se za javnost odpira tamkajšnji knjižni sejem

Leipzig, 27. aprila - Po treh letih premora danes za javnost vrata odpira Leipziški knjižni sejem, ki letos poteka pod geslom Dobesedno presenetljivo. Častna gostja letošnjega sejma je Avstrija. Na sejmu se bo predstavila tudi Slovenija, tokrat tudi z letošnjim častnim gostovanjem na Frankfurtskem knjižnem sejmu v ospredju.

Ljubljana. Knjižni sejem. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjižni sejem.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V mestu Leipzig napovedujejo, da bo tokratni knjižni sejem s spremljevalnimi prireditvami, kot je eden največjih literarnih festivalov v Evropi Leipzig bere, mednarodni kot še nikoli doslej. Do nedelje se bo predstavilo 2000 razstavljavcev iz 40 držav, tudi Slovenije.

Za primerjavo, v zadnjem letu pred pandemijo covida-19 leta 2019 se jih je v tem vzhodnonemškem mestu sicer zbralo 2500.

Skupno bo v času letošnjega sejma potekalo kar 2400 različnih dogodkov, od tega jih bo skoraj 30 slovenskih, na 300 lokacijah. Za javnost bosta sejem in spremljajoči bralni festival Leipzig bere odprta do nedelje.

V programu knjižnega sejma v Leipzigu sodeluje več kot 30 slovenskih avtorjev, prevajalcev, ilustratorjev in urednikov. Predstavili se bodo slovenski avtorji Esad Babačić, Andrej Blatnik, Miljana Cunta, Stanka Hrastelj, Manica K. Musil, Boris Kolar, Jela Krečič, Cvetka Lipuš, Ana Marwan, Jernej Mlekuž, Gregor Podlogar, Uroš Prah, Anja Štefan, Agata Tomažič, Anja Zag Golob in Slavoj Žižek. Posebna pozornost bo namenjena tudi Slavku Grumu, Almi M. Karlin, Srečku Kosovelu in Tomažu Šalamunu.

V Leipzigu bo v petek tudi novinarska konferenca o projektu Slovenija: častna gostja na Frankfurtskem knjižnem sejmu 2023, katerega geslo je Slovenija - Satovje besede. Na novinarski konferenci bo poleg direktorice Javne agencije za knjigo Katje Stergar, obeh kuratorjev, Mihe Kovača in Matthiasa Göritza, nastopil tudi direktor Frankfurtskega knjižnega sejma Juergen Boos.

Knjižni sejem v Leipzigu velja za najpomembnejše spomladansko stičišče knjižne in medijske industrije ter povezuje bralce, avtorje, založnike in medije - ne samo iz Nemčije, temveč z vsega sveta. Obiskovalcem ponuja vpogled v raznolikost literature, knjižne novosti in jim ponuja nove perspektive.