Slovenija 3.5.2023 9:00

Angeli v Ameriki v Mini teatru prodoren pregled identitete, politike in človeškega stanja

Ljubljana, 3. maja - V Mini teatru bo drevi premiera uprizoritve Angeli v Ameriki. Režijo epske drame Tonyja Kushnerja je prevzel Ivica Buljan. Kot so zapisali v Mini teatru, je drama Angeli v Ameriki s svojim vznemirljivim jezikom, zapletenimi liki in perečim raziskovanjem nekaterih najbolj perečih vprašanj 20. stoletja postala klasika sodobne drame.

Ljubljana. Mini teater na Križevniški ulici. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mini teater na Križevniški ulici.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Angele v Ameriki so v Mini teatru opisali kot "prodoren pregled identitete, politike in človeškega stanja".

Drama Angeli v Ameriki, podnaslovljena kot "gejevska fantazija o nacionalnih temah" in sestavljena iz dveh delov, Tisočletje se bliža in Perestrojka, se je na gledaliških odrih prvič pojavila na začetku 90. let minulega stoletja, najprej v San Franciscu, leto zatem v Londonu in še leto zatem v New Yorku, in se nemudoma uveljavila kot najbolj reprezentativna, po mnenju mnogih tudi najboljša ameriška gledališka igra zadnjih desetletij. Takšen sloves so potrdile tudi številne uprizoritve v evropskih gledališčih, je na spletni strani Mini teatra zapisala Diana Koloini.

Ta sloves po njenih besedah ni samoumeven in že sam po sebi nekaj označuje. Angeli so namreč eksplicitno gejevska drama, med liki v njej prevladujejo geji in njihovi problemi so problemi gejev - a samo na prvi pogled, kot je tudi aids samo na prvi pogled bolezen, ki pesti predvsem geje in narkomane. Če se hitro pokaže, da so problemi Kushnerjevih gejevskih likov lahko univerzalni, pa je za njegovo igro vendar pomembno, da ustreza logiki, po kateri je reprezentativno podobo nekega sveta (Amerike) najbolj natančno mogoče ujeti prek marginalne skupine, ki jo določa nek specifičen, trenutno akuten problem.

Drama uprizarja ameriško družbo v Reaganovih letih. V njej se prepletajo intimne zgodbe in politični dogodki, realizem in fantastičnost, pri čemer sledi temačni zgodbi o epidemiji aidsa. Ta bolezen je leta 1986 končala življenje Roya Cohna, brezobzirnega odvetnika, učenca ameriškega republikanskega senatorja Jamesa Raymonda McCarthyja, ki je v petdesetih minuzlega stoletja vodil oster boj proti komunizmu v ZDA. Kushner ga postavi kot enega od triindvajsetih likov, ki jih igra osem igralcev.

"Gre za izjemno razvejano in kompleksno besedilo, ki od nas zahteva, da k delu pristopamo rahločutno, odprti za razumevanje raznih človeških odločitev, strahov, kapric in omejitev," so v Mini teatru v sporočilu za javnost navedli besede Domna Valiča, ki igra v vlogi Louisa Ironsona.

Robert Waltl, ki v predstavi igra lik Roya Cohna, pa se ob pripravah na premiero sprašuje predvsem o glavnem sporočilu, ki ga želi predati Kushner: "Je morda glavno sporočilo, da se v življenju soočamo s težkimi izzivi in da lahko skozi skupno delo, solidarnost in empatijo premagamo te izzive?"

"Kot zgodba o aidsu in homoseksualnosti v 80. letih v ZDA se Angeli v Ameriki osredotočajo na strah in stigmatizacijo, s katero so se srečali ljudje, ki so živeli z aidsom in homoseksualnostjo. Predstava prikazuje, kako so se ljudje v skupnosti povezovali in delali skupaj, da bi se borili proti diskriminaciji in naredili spremembe," je dodal Waltl.

V predstavi igrajo še Barbara Vidovič, Nina Violić, Timon Šturbej, Saša Pavlin Stošić, Nejc Cijan Garlatti in Petja Labović.

Avtorsko ekipo sestavljajo dramaturginja Diana Koloini, scenograf Aleksandar Denić, kostumografinja Ana Savić Gecan, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, za oblikovanje luči skrbita Sonda Trinajst in Toni Soprano Meneglejte, svetovalka za jezik je Nika Korenjak, vizualno intervencijo postavlja Mark Požlep, prevod je uredil Miha Avanzo, lektor je Martin Vrtačnik, za masko in frizure pa skrbi Mirela Brkić.

Prvi ponovitvi predstave bosta 7. in 14. maja.