Svet 4.5.2023 6:00

Balet SNG Maribor s Peerom Gyntom v Modeni

Modena, 4. maja - Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se je odpravil na gostovanje v Modeno v Italijo. Tam bo v gledališču Teatro Comunale Pavarotti-Freni drevi uprizoril sodobni balet Edwarda Cluga Peer Gynt na glasbo Edvarda Griega, so sporočili iz gledališča.

Maribor. SNG Maribor. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Maribor.
SNG Maribor.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Celovečerni pripovedni balet Edwarda Cluga Peer Gynt je po navedbah SNG Maribor pustolovsko koreografska zgodba o človeku, ki niha med sanjami in realnostjo, da bi našel samega sebe.

Balet po istoimenski norveški dramski pesnitvi Henrika Ibsena iz leta 1867 in na glasbo Edvarda Griega se odvija na različnih in zelo oddaljenih koncih sveta ter opisuje usodo oportunističnega popotnika, ki se na stara leta po vrsti pustolovščin vrne domov k svoji prvi ljubezni Solveig, ki ga je vse življenje zvesto čakala, in predstavlja njegovo zadnjo možnost za odrešitev.

Sledeč tradiciji neoklasičnega pripovedovanja koreograf Edward Clug gledalstvo popelje v kraljestva opojne samoironije, absurda in nadrealizma.

Uprizoritev je na praizvedbi v Mariboru leta 2015 navdušila tako občinstvo kot strokovno kritiko, mariborski Balet pa je z njo večkrat gostoval na najpomembnejših odrih doma in v tujini. Lani je bil dvakrat v Nemčiji, pred tem v Rusiji tako v Sankt Peterburgu kot v gledališču Bolšoj v Moskvi, pa na Hrvaškem, Madžarskem in Češkem.

Clug je balet po mariborski praizvedbi uprizoril na številnih svetovnih baletnih odrih, med drugim v Dunajski državni operi in nazadnje konec letošnjega marca v Baletu HNK Zagreb.

Teatro Comunale z bogato tradicijo, ki sega v leto 1841, se ponaša s štirimi etažami lož v neoklasičnem stilu in nosi ime po dveh opernih velikanih, ki sta se rodila v Modeni - po svetovno znanem tenoristu Lucianu Pavarottiju in sopranistki Mirelli Freni.

Mariborski Balet je v njem pred občinstvom iz severnoitalijanske dežele Emilija-Romanja nastopil večkrat, nazadnje leta 2020 z baletom Giselle, pred tem pa z Labodjim jezerom (2017) in s sodobnima baletoma Radio and Juliet in Tango (2014).