Svet 3.5.2023 15:56

Častno zlato palmo v Cannesu bo prejel Michael Douglas

Cannes, 3. maja - Filmski zvezdnik Michael Douglas bo prejel častno zlato palmo na filmskem festivalu v Cannesu, so danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili organizatorji. Nagrado bo prejel kot priznanje za briljantno kariero in angažma v kinematografiji. Podelili mu jo bodo na otvoritveni slovesnosti festivala 16. maja.

Francija, Cannes. Nagrada Zlata palma (Palme d'Or) filmskega festivala v Cannesu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Nagrada Zlata palma (Palme d'Or) filmskega festivala v Cannesu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Douglas je bil eden največjih filmskih zvezd v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja, saj je nastopil v trilerjih, kot sta Prvinski nagon in Usodna privlačnost.

Prejel je oskarja za vlogo bankirja Gordona Gekka v filmu Wall Street iz leta 1987, na velikem platnu pa je še vedno prisoten v Marvelovih filmih o Ant-Manu in televizijski seriji Metoda Kominsky.

Sin legendarnega hollywoodskega igralca Kirka Douglasa se je v filmskem ustvarjanju preizkusil kot producent filma Let nad kukavičjim gnezdom iz leta 1975, ki mu je prinesel tudi oskarja. V Cannesu je bil nazadnje s filmom Moje življenje z Liberacejem.

Častno zlato palmo so v zadnjih letih med drugim prejeli Forest Whitaker, Agnes Varda in Jodie Foster.

Filmski festival v Cannesu, ki bo potekal od 16. do 27. maja, bo letos premierno prikazal novi film o Indiani Jonesu in film Martina Scorseseja, odprl pa ga bo film Jeanne du Barry z Johnnyjem Deppom.