Svet 7.5.2023 6:00

V Rimu na ogled restavrirana antična kočija iz Pompejev

Neapelj, 7. maja - V Dioklecianovih termah v Rimu je na ogled restavrirana poročna kočija iz antičnih Pompejev. Osupljiva kočija, ki so jo pred dvema letoma odkrili v preddverju vile v predmestju Civita Giuliana, je bila v izjemno zahtevnem projektu restavrirana, manjkajoči deli so bili rekonstruirani.

"Z izjemnim delom je obnovljen artefakt, ki je edinstven na svetu," je po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa povedal Massimo Osanna, generalni direktor oddelka za muzeje na ministrstvu za kulturo. Kočija je na ogled na razstavi z naslovom Trenutek in večnost, ki bo v Dioklecijanovih termah v Rimu odprta do 30. julija.

Kočijo, ki so jo restavrirali, so po pisanju Anse le za las zgrešili plenilci arheološkega najdišča, ki so skopali številne rove v iskanju zakladov v ostankih razkošne vile na obrobju Pompejev. V antiki so ta tip kočije imenovali pilentum, znan pa je skoraj izključno iz mozaičnih upodobitev in reliefov ter opisov v antičnih virih - Livija, Vergila in Claudiana-, ki so jo povezovali z ženskimi kulti ter opisovali njeno razkošje in udobje.

Obnova je po zelo občutljivi fazi izkopavanj trajala leto dni, izvajala jo je ekipa pod vodstvom Emiliana Africana. Kljub neizogibnim sodobnim posegom - les podvozja je bil obnovljen, manjkajoče elemente so nadomestili elementi iz pleksi stekla - ima danes obiskovalec razstave pred seboj vozilo izpred 2000 let, bogato okrašeno z bronom in srebrom, piše Ansa.

Kočija je imela velika kolesa iz bukovega lesa in poslikan lesen sedež, okrašen z medaljoni različnih velikosti z erotičnimi prizori.

Po besedah Osanne so podobno kočijo pred leti našli v Grčiji, na območju starodavne Trakiji, v grobnici, ki je pripadala visoki družini. "V tistem primeru je bila odločitev, da kočija ostane v grobnici," je pojasnil. Aktualni projekt je po pisanju Anse tako izjemen tudi v luči tega, da gre za prvi primer rekonstrukcije pilentuma.

Kot še piše Ansa, so restavratorska dela omogočila, da je okrasje postalo ponovno razločno ter tako osvetlila številne podrobnosti, ki potrjujejo povezavo kočije z ženskim svetom in poroko.