Slovenija 5.5.2023 8:00

V Kinu Šiška britanska zasedba gotskega rocka The Mission

Ljubljana, 5. maja - V Kinu Šiška bo nastopila britanska gothic rock zasedba The Mission. Po napovedih bo izvedla pregled svoje diskografije, ki od nastanka konec 80. let šteje 11 studijskih albumov. Njihov nastop bo uvedla skupina Wires & Lights.

Ljubljana. Kino Šiška. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino Šiška.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

V Slovenijo se The Mission vračajo po letu 1988, ko so nastopili v ljubljanski dvorani Tivoli. V Kino Šiška so jih povabili v sodelovanju s ŠKUC Ropotom v okviru evropske turneje Deja vu.

Skupino sta leta 1986 ustanovila nekdanja člana The Sisters of Mercy, pevec Wayne Hussey in basist Craig Adams, ki sta bend kmalu okrepila še z bobnarjem Mickom Brownom in kitaristom Simonom Hinklerjem. Zasedba je še istega leta krenila na turnejo z The Cult, osvojila britanske lestvice z dvema singloma in podpisala pogodbo z založbo Phonogram.

V naslednjih letih so sledile nove uspešnice in albumi, ki so jih do danes po svetu prodali v več kot štiri milijonov izvodov. S koncertiranjem pa so si utrdili sloves enega najboljših in najbolj vznemirljivih bendov v živo. Med drugim so razprodali sedem zaporednih nastopov v Londonu, dvakrat kot glavni nastopajoči osvojili festival Reading in nastopili z U2, The Cure ter Robertom Plantom.

Kot so še zapisali v Kinu Šiška, si je skupina v treh desetletjih privoščila odmor in spremembe v postavi, a ob vsakem povratku so prepričali in navdušili tako fene kot kritike - ne le s še vedno izvrstnimi nastopi, temveč tudi z novim materialom. Zadnji album Another Fall From Grace so izdali leta 2016, na njem pa med drugim gostujejo Martin Gore iz Depeche Mode, Gary Numan in Ville Vallo iz HIM.

Koncert bo ogrela britansko-nemška zasedba Wires & Lights, ki se je The Mission pridružila na nekaterih postajah turneje, ki so jo sicer zaradi covida-19 nekajkrat preložili.