Na hitro prelistano 6.5.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 6. maja - Henrik Neubauer je v samozaložbi izdal deli Baletno-koreografski par Vuka in Stanislav Hiti in njuni baleti na glasbo primorsko-istrskih skladateljev in Plesna glasba Rista Savina. Pri založbi *cf so izdali knjigo Louisa Althusserja Za Marxa, pri založbi Primus pa delo Esther in Jerryja Hicksa Prosite, dano vam je.

Ljubljana. Knjiga pisatelja Henrika Neubauerja z naslovom Baletno-koreografski par Vuka in Stanislav Hiti in njuni baleti na glasbo primorsko-istrskih skladateljev. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Henrika Neubauerja z naslovom Baletno-koreografski par Vuka in Stanislav Hiti in njuni baleti na glasbo primorsko-istrskih skladateljev.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisatelja Henrika Neubauerja z naslovom Plesna glasba Rista Savina. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Henrika Neubauerja z naslovom Plesna glasba Rista Savina.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisatelja Louisa Althusserja z naslovom Za Marxa. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Louisa Althusserja z naslovom Za Marxa.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisateljev Esther in Jerryja Hicksa z naslovom Prosite, dano vam je. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisateljev Esther in Jerryja Hicksa z naslovom Prosite, dano vam je.
Foto: STA

BALETNO-KOREOGRAFSKI PAR VUKA IN STANISLAV HITI TER PLESNA GLASBA RISTA SAVINA - NOVI DELI V NEUBAUERJEVI ZBIRKI OSEBNOSTI: ZGODOVINA PLESA V SLOVENIJI

Knjižica Baletno-koreografski par Vuka in Stanislav Hiti in njuni baleti na glasbo primorsko-istrskih skladateljev je nastala, ko je Neubauer dobil povabilo za sodelovanje na lanskem muzikološkem simpoziju ob 100. obletnici skladatelja Vladimirja Lovca v Kopru, je avtor zapisal v uvodu dela. Povabilo je sprejel z veseljem, ne le zaradi sodelovanja zakoncev Hiti s skladateljem, pač pa zaradi njunega požrtvovalnega delovanja v tistem koncu Slovenije.

Drugo delo je namenil plesni glasbi Rista Savina oz. Friderika Širce, rojenega v eni najstarejših trških hiš v Žalcu. Že v otroštvu je rad pel in že kmalu je uglasbil cerkveno zborovsko skladbo. Ljudsko šolo je obiskoval v Žalcu in Celju. Pozneje je kot poklicni častnik avstrijske vojske na Dunaju in v Pragi med drugim študiral glasbeno kompozicijo. Bil je vsestranski skladatelj, saj je napisal večje število orkestralnih, komornih in klavirskih skladb kot tudi samospevov in zborovskih skladb, je spomnil Neubauer, ki se je v delu posvetil tudi njegovi glasbi za baleta Čajna punčka in Plesna legendica.

Henrik Neubauer (1929) je nekdanji baletni plesalec, koreograf, operni režiser, publicist, zgodovinar opere in baleta ter pedagog. Kot baletni solist je poustvaril več kot 70 likov, njegov ustvarjalni opus pa obsega tudi 80 baletnih koreografij in več kot 25 režij. Leta 1953 je diplomiral iz medicine in na Srednji baletni šoli v Ljubljani. V koreografiji se je izpopolnjeval v Moskvi in New Yorku. Že v času študija je bil član in solist ljubljanske Opere. Med letoma 1960 in 1972 je vodil baletni ansambel Opere SNG, nato pa je bil do leta 1982 direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana. Nekaj let je vodil tudi Opero in balet Maribor, predaval operno igro na Akademiji v Ljubljani, ves čas pa je tudi pisal. Je pionir raziskovanja plesne zgodovine v Sloveniji. Za svoje delo je prejel številne nagrade.

ZA MARXA - DELO IZPOD PERESA ENEGA NAJVPLIVNEJŠIH MARKSISTIČNIH FILOZOFOV

Za Marxa je najbolj znano delo marksističnega filozofa Louisa Althusserja. Knjiga je bila prvič objavljena v Franciji leta 1965. V delu Althusser pokaže, da Marxova znanstvena doktrina vsebuje dve disciplini: historični in dialektični materializem. Za razliko od sistematičnega raziskovanja, ki ga je Marx izpeljal v okviru historičnega materializma, Althusser ugotavlja, da Marxu ni uspelo z enako močjo razviti marksistične filozofije, za katero je dal jasne indice v Tezah o Feuerbachu in v nekaterih poglavjih Nemške ideologije. V njih, pravi Althusser, je Marx zasnoval teorijo zgodovine in prekinil s prejšnjo ideološko-filozofsko zavestjo. Znanstvena doktrina marksizma torej ni ves čas prisotna v Marxovem delu. Althusser je tako vpeljal stališče, da je v Marxovi misli možno zaslediti epistemološki prelom, ki razdeli Marxovo delo na t.i. ideološko in znanstveno obdobje. Knjigo sta prevedla Maja Breznik in Slavoj Žižek.

Louis Pierre Althusser (1918-1990) je bil eden najvplivnejših marksističnih filozofov 20. stoletja. Teorija ideologije, ki jo je razvil, se široko uporablja v družboslovnih in humanističnih vedah in je osnova za številne postmarksistične filozofije. Rodil se je v Alžiriji in študiral na Ecole normale superieure v Parizu, kjer je postal tudi profesor filozofije. Bil je dolgoletni član in hkrati močan kritik francoske komunistične partije. Althusserja se običajno naslavlja kot strukturnega marksista, čeprav je bil sam kritičen do mnogih vidikov strukturalizma.

PROSITE, DANO VAM JE - KNJIGA O ZAVEDANJU LASTNE VREDNOSTI IN MOŽNOSTI SVOBODNEGA ODLOČANJA

Prosite, dano vam je (Abrahamov nauk) "govori o ponovni povezavi z izvorno energijo". Govori o tem, kako lahko posameznik znova prebudi jasnost, dobroto in moč oziroma vse, kar resnično že je. Napisana je z namenom, da bi bralcu pomagala, da se zavestno vrne k vedenju, da je svoboden in spoznanju, da je to že vedno bil, zato lahko svobodno izbira, kar želi, so vsebino povzeli pri založbi. Za prevod je poskrbela Nataša Martinčič.

Esther in Jerry Hicks sta začela objavljati Abrahamove nauke leta 1986. Od takrat je izšlo že več kot 600 knjig, kaset, zgoščenk in videov, med njimi tudi svetovne uspešnice Zakon privlačnosti, Denar in Zakon privlačnosti, Osupljiva moč čustev in Vrtinec.