Slovenija 8.5.2023 7:00

Tokratno Prepišno uredništvo na temo žanrskega pisanja

Ljubljana, 8. maja - V novih prostorih LUD Literatura na Trubarjevi 51 se bo danes začel 11. Festival bralne kulture Prepišno uredništvo. Festival v organizaciji omenjene založbe se bo letos tematsko posvetil žanrski literaturi. V štirih dneh se bo zvrstil niz dogodkov, od pogovorov in predavanj do okrogle mize ter igre oz. igralne pustolovščine, ki bo odprla festival.

Žanrsko literaturo kljub vse večji priljubljenosti še vedno spremlja vrsta predsodkov, od tega, da naj bi šlo za lahko literaturo, ki ponuja le ustaljene konvencije, do tega, da je rigidna in omejena ter kot taka primerna le za sproščujoče branje. Pa vendar lahko žanr, če je dobro napisan, opozori na anomalije v družbi, napove smer, v katero gre svet oz. ponudi distopijo, je za STA pojasnila soorganizatorka festivala Veronika Šoster.

S festivalom na temo žanra želi LUD Literatura, ki je lani začela izdajati zbirko Piknik, posvečeno izključno žanru, odpreti prostor za razmislek o žanrskem pisanju. Na festivalskih dogodkih bodo vse do četrtka o žanru spregovorili z njegovimi ustvarjalkami iz ustvarjalci, bralkami in bralci kot tudi s prevajalkami in prevajalci. Te bodo povabili k t.i. nakratkim - seriji kratkih predavanj, prisluhniti pa bo mogoče tudi žanrsko obarvanemu pripovedovalskemu večeru, piše v najavi festivala Prepišno uredništvo.

Festival bo danes popoldne ob 15. uri odprla t.i. Igralna pustolovščina v imaginarnih svetovih Edgarja Kaosa 1, ki temelji na kultni igri Dungeons & Dragons, v kateri se soigralci podajo na skupno pustolovščino, za namen festivala pa bodo uporabili motive romana Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa Julije Lukovnjak, je še povedala Veronika Šoster. Za igro, ki jo bo vodil Luka Miklavčič, ni več na voljo prostih igralnih mest, na več terminov pa vabijo gledalce, je dodala soorganizatorka festivala.

Osrednji del festivala bo torkova okrogla miza z naslovom Umor, so zapisali, na kateri se bodo o zlatih pravilih žanra in njihovemu preigravanju pogovarjali njegovi poznavalci Mirt Komel, Maja Novak, Primož Mlačnik in Ana Geršak.

Festival se bo sklenil v četrtek zvečer z druženjem ter pred tem branjem finalistov literarnega natečaja žanrske konvencije Na meji nevidnega, ki so jih razglasili v soboto na Gospodarskem razstavišču, je še povedala Veronika Šoster.