Svet 9.5.2023 5:30

Nemški pianist Igor Levit poleti v sferičnem avditoriju v New Yorku

New York, 9. maja - Nemški zvezdniški pianist Igor Levit bo poleti nastopil v začasnem sferičnem avditoriju v New Yorku. Sferični avditorij, poimenovan Sonična sfera (Sonic Sphere), s premerom približno 20 metrov in v katerem bo prostora za 250 ljudi, bo med 9. junijem in 7. julijem visel s stropa kulturnega centra The Shed.

Kot piše na spleti strani kulturnega centra The Shed, bo v Sonični sferi mogoče doživeti glasbo v vseh njenih razsežnostih. Poslušalce bo obdajalo več kot sto zvočnikov, ki bodo zvok prenašali "nad, pod, skozi in okoli" njihovih teles. Zvočni in svetlobni valovi bodo oblikovani v prostorske in časovne arhitekture, skupaj bodo ustvarjali nadrealistične in veččutne izkušnje.

Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa projekt temelji na konceptu, ki ga je zasnoval nemški skladatelj Karlheinz Stockhausen (1928-2007). Njegov koncept sedaj uresničuje skupina umetnikov. Levit bo 30. junija in 1. julija izvedel klavirsko skladbo Palais de Mari ameriškega skladatelja Mortona Feldmana.

Levit se je rodil leta 1987 v Nižnem Novgorodu. Ko je bil star osem let, se je družina zaradi njegove nadarjenosti preselila v Hannover. Kmalu se ga je prijel sloves čudežnega dečka. K njegovemu preboju je pripomogel članek leta 2010 v časniku Frankfurter Allgemeine Zeitung, ki ga je označil za "enega velikih pianistov tega stoletja". Pohvale so deževale od vsepovsod. Levit pri svoji klavirski igri združuje "zvočni šarm, intelektualni naboj in tehnični sijaj", je nekoč zapisala ameriška revija The New Yorker.