Svet 11.5.2023 5:30

Na dražbo 75 dragocenih kosov iz zbirke Jacquesa Garcie

Ljubljana, 11. maja - Francoski arhitekt, notranji oblikovalec in zbiratelj Jacques Garcia se je odločil za prodajo 75 dragocenih kosov iz svoje izjemne zbirke - po enega za vsako leto svojega življenja. Avkcijska hiša Sotheby's v Parizu jih bo ponudila na dražbi 16. maja. Izkupiček bo namenil za historični grad Chateau du Champ de Bataille, ki je v njegovi lasti.

Po pisanju The Art Newspaper je Garcia človek, za katerega beseda "preprost" ne obstaja. Za lastnika razkošne sicilijanske palače Villa Elena, ki je bila prikazana v drugi sezoni serije Beli lotos, je postal zaščitni znak razkošje.

Večina predmetov, ki bodo ponujeni na dražbi, je kraljevske provenience, vključno z dvema paroma foteljev in zofo, ki naj bi bili naročeni za turški budoar Marije Antoanete v Fontainebleauju (vsak je ocenjen med 400.000 in 600.000 evri) ter zaščito za kamin in pisalno mizo, ki ju je uporabljala kraljica.

Na prodaj je tudi dnevni počivalnik, ki naj bi bil izdelan za poroko Napoleona Bonaparteja s cesarico Marijo Luizo leta 1810 (ocenjen je med 100.000 in 200.000 evri), ki ga krasi medaljon s profilnim portretom para.

Baročni grad Chateau du Champ de Bataille v Normandiji je načrtoval Louis le Vau, eden najpomembnejših francoskih arhitektov 17. stoletja. Garcia ga je kupil pred 30 leti. Od tedaj ga je prenovil in napolnil s pohištvom in umetninami iz obdobja od 17. do 19. stoletja. Oblikoval je tudi vrt. Posestvo je po pisanju The Art Newspaper izjemen spomenik njegovega eklektičnega in ekstravagantnega okusa.

Na posestvu, ki je eden največjih zasebnih vrtov v Evropi, se nahajajo čudoviti objekti, med njimi Le Pavillon des Reves, ki obiskovalca popelje v Indijo 18. stoletja.

Garcia priznava, da nihče ne bo niti opazil 75 manjkajočih kosov. Dodaja, da se mu ne bo lahko ločiti od njih. "To je bila težka odločitev. Vsi so zame kot ljubezenske zgodbe. Vsakega izmed njih sem kupil z lastnim denarjem, pogosto takrat, ko je bilo le-tega malo in so bile finance zapletene," je njegove besede navedel spletni portal.