Slovenija 11.5.2023 9:23

V Velenju na ogled "zbirka" fiktivnega muzeja korupcije v Šaleški dolini

Velenje, 11. maja - Po uspešni predstavitvi v Hiši kulture v Pivki konec lanskega leta bodo nocoj v Galeriji Velenje odprli razstavo Klemena Zupanca Schalar See 1413, ki na satiričen način tematizira domnevno korupcijo pri izgradnji TEŠ6. Na ogled bo z novimi dognanji razširjena "stalna zbirka" Muzeja Škalarja, jezerske pošasti iz Šaleške doline.

Pivka, Hiša kulture v Pivki. Razstava akademskega slikarja Klemena Zupanca z naslovom Schalar See 1413, Musée de Schalar, v Hiši kulture v Pivki decembra 2022. Foto: Eva Horvat/STA

Pivka, Hiša kulture v Pivki.
Razstava akademskega slikarja Klemena Zupanca z naslovom Schalar See 1413, Musée de Schalar, v Hiši kulture v Pivki decembra 2022.
Foto: Eva Horvat/STA

Pivka, Hiša kulture v Pivki. Razstava akademskega slikarja Klemena Zupanca z naslovom Schalar See 1413, Musée de Schalar, v Hiši kulture v Pivki decembra 2022. Grafika. Foto: Eva Horvat/STA

Pivka, Hiša kulture v Pivki.
Razstava akademskega slikarja Klemena Zupanca z naslovom Schalar See 1413, Musée de Schalar, v Hiši kulture v Pivki decembra 2022.
Grafika.
Foto: Eva Horvat/STA

Pivka, Hiša kulture v Pivki. Razstava akademskega slikarja Klemena Zupanca z naslovom Schalar See 1413, Musée de Schalar, v Hiši kulture v Pivki decembra 2022. Prikaz razvoja raziskovanje jezerske pošasti škalarja. Foto: Eva Horvat/STA

Pivka, Hiša kulture v Pivki.
Razstava akademskega slikarja Klemena Zupanca z naslovom Schalar See 1413, Musée de Schalar, v Hiši kulture v Pivki decembra 2022.
Prikaz razvoja raziskovanje jezerske pošasti škalarja.
Foto: Eva Horvat/STA

Zupanc, akademski slikar mlajše generacije, na ogled postavlja interdisciplinarni konceptualni projekt z namišljenim muzejem s "pravimi" razstavnimi eksponati, ki na način "mocumentarca" raziskuje in predstavlja jezersko pošast iz Šaleške doline - Škalarja, katere obstoj je po njegovih besedah "dolgo veljal le za ljudsko legendo".

Škalar je endemit s premogom bogate šaleške regije, ki se prehranjuje z lignitom in celulozo, t.j. z velikimi količinami denarja, ki ga je bilo v izobilju med gradnjo šestega bloka termoelektrarne TEŠ v Šoštanju (TEŠ6). Gre za domačo regijo Velenjčana in "direktorja" muzeja Zupanca, ki je za STA povedal, da "je razstava v Galeriji Velenje z geografskega vidika izjemnega pomena, saj gre za Škalarjevo rodno Šaleško dolino, kraj korupcijske afere stoletja, kjer se je rodila najmlajša slovenska legenda nacionalnega pomena."

Začetki Zupančevega projekta segajo v leto 2018, ko je v upravni stavbi TEŠ "z diverzijo Trojanskega konja" postavil razstavo Legenda o nastanku treh jezer - gre za Škalsko, Velenjsko in Šoštanjsko jezero, ki so nastala kot posledica izkopavanja lignita v velenjskem rudniku.

"Afero TEŠ jemljem kot izhodišče, da lahko postavim svoj muzej de Schalar, ki je posvečen šestnogi pošasti, na katero valimo krivdo za nastanek treh udornih jezer in afero TEŠ6," je Zupanc povedal ob razstavi v Pivki. Projekt črpa tudi iz knjige novinarja Primoža Cirmana NepoTEŠeni, ki je izšla leta 2017.

Razstava, na kateri se mešajo dogodki, povezani s TEŠ in rudarsko resničnostjo Šaleške doline, lokalna folklora ter duhovita in celostna izmišljena zgodba o jezerski pošasti in muzeju, kjer ne manjkajo niti "ljudske" pesmi, bo na ogled do 17. junija.

Zupanc (1989) je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V času študija je leta 2013 prejel univerzitetno Prešernovo nagrado. Svoje delo je predstavil na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini, samostojno je poleg v Hiši kulture v Pivki, kjer je bil Muzej Škalarja prvič celostno predstavljen, razstavljal v Centru in Galeriji P74 v Ljubljani, Likovnem salonu Celje in Galeriji DDT v Trbovljah. Njegova dela so uvrščena v več zbirk, med drugim tudi v zbirko MG+MSUM. Živi in dela v Ljubljani.

Galerija Velenje sicer programsko in strokovno predstavlja predvsem sodobno umetnost Šaleške, Zgornje Savinjske doline, Slovenije in Evrope. Kot piše na njeni spletni strani, poleg mladih avtorjev predstavlja znane in prezrte slovenske umetnike.