Svet 9.5.2023 12:18

Znana sestava mednarodne žirije beneškega arhitekturnega bienala

Benetke, 9. maja - Znana je sestava mednarodne žirije 18. beneškega arhitekturnega bienala, ki bo letos v Vrtovih in Arzenalu potekal od 20. maja do 26. novembra. Na čelu žirije je italijanski arhitekt in kurator Ippolito Pestellini Laparelli.

Kot so v Benetkah zapisali v sporočilu za javnost, so v žiriji poleg predsednika Ippolita Pestellinija Laparellija še palestinska arhitektka in kuratorka Nora Akavi, direktorica in kuratorka ameriškega The Studio Museum iz Harlema Thelma Golden, ustanovitelj in sourednik revije Cityscapes Magazine Tau Tavengwa iz Južne Afrike ter Poljakinja Izabela Wieczorek, arhitektka v Španiji ter raziskovalka in pedagoginja v Londonu.

Sestavo mednarodne žirije je na predlog Lesley Lokko, kuratorke letošnjega beneškega arhitekturnega bienala z naslovom Laboratorij prihodnosti, potrdil upravni odbor Beneškega bienala.

Mednarodna žirija bo podelila zlatega leva za najboljši nacionalni paviljon in zlatega leva za najboljšega udeleženca letošnje razstave Laboratorij prihodnosti ter srebrnega leva za obetavnega mladega udeleženca razstave. Žirija lahko dodatno podeli še do največ eno posebno priznanje za nacionalni paviljon ter največ dve posebni priznanji sodelujočim na razstavi.

Znano je že, da bo zlatega leva za življenjsko delo prejel v Nigeriji rojeni umetnik, oblikovalec in arhitekt Demas Nwoko.

Slavnostna podelitev nagrad letošnjega beneškega arhitekturnega bienala bo 20. maja.