Slovenija 11.5.2023 8:00

Začenja se tretji festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana

Ljubljana, 11. maja - V Slovenska kinoteki in Projektni sobi SCCA bo od danes do nedelje potekal 3. mednarodni festival eksperimentalnih avdiovizualnih praks V-F-X Ljubljana. Letošnja avtorica v fokusu je eksperimentalna avstrijska animatorka Gudrun Krebitz, s katero bodo po napovedih organizatorjev raziskovali polifonično plastenje intimnih filmskih krajin.

Festival bo uvedla razstava vizualne umetnice Neže Knez Analogne difrakcije #1, ki predstavlja aktualno fazo njenega večletnega umetniško-raziskovalnega projekta, ki se bo na koncu zgostil v eksperimentalni film.

V času festivala bo postavljena tudi multimedijska interaktivna umetniška instalacija Potovanje v vesolje zavesti, ki bo preizkušala meje pogleda. Na njej obiskovalci s pomočjo VR očal in z možganskimi senzorji, pritrjenimi na čelu, spremljajo predvajanje glasbenega tridimenzionalnega videa zgodbe o sfingi, ki kot varuhinja znanja raziskuje jedro svoje biti na poletu skozi prostranstvo sanj. Ustvarila sta jo slovenski avdiovizualni umetnik in arhitekt RAJ X TOT ter oblikovalec videovsebin Antonio Giacomin iz Italije.

Avtorico v fokusu Gudrun Krebitz bo mogoče spoznati že prvi dan prek njenih filmov in pogovora. Avstrijska umetnica in filmska ustvarjalka se v svojem delu osredotoča na eksperimentalno animacijo, instalacije in risbe. Kot so zapisali organizatorji, so bile njene risbe in kolaži, na naraciji osnovani kratki filmi in instalacije, predstavljeni v razstavnih prostorih in na filmskih platnih po vsem svetu.

Iz tujine so med drugim povabili ekvadorskega kuratorja Jean-Jacquesa Martinoda, ki je pripravil program panameriškega filma. Na sobotni okrogli mizi bodo sodelujoči avtorji razmišljali o analognih formatih v digitalnem okolju, med drugim tudi o tem, kakšna je prihodnost tovrstnih umetniških praks. V programu Nova svetloba pa bodo zavrteli izbor slovenskega avantgardnega oziroma eksperimentalnega filma. Zbirko tovrstnih filmov so leta 2010 začeli ustvarjati v kinoteki in trenutno šteje več kot 100 naslovov.