Svet 12.5.2023 5:30

Francoska igralka Adele Haenel protestno zapušča filmski svet

Pariz, 12. maja - Francoska igralka Adele Haenel, ki že leta opozarja na spolne zlorabe v filmski industriji, je napovedala, da zaradi neukrepanja industrije zapušča filmski svet. Dodala je, da se bo sedaj osredinila na gledališko igro.

Nemčija, München. Francoska igralka Adele Haenel. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, München.
Francoska igralka Adele Haenel.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Haenel, ki ji je vloga v filmu Portret mladenke v ognju (2019) prinesla mednarodno prepoznavnost, se je obregnila tudi ob "način sodelovanja kinematografije s kapitalizmom", je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

V pismu za zadnjo številko francoskega tednika za kulturo Telerama je Haenel zapisala, da želi "obsoditi splošno samozadovoljstvo v njihovi industriji do spolnih zlorab". Zapisala je še, da zavrača "sodelovanje tega podjetja z globalnim, smrtonosnim, ekocidnim in rasističnim svetovnim redom", kapitalizmom.

V zvezi s protesti proti pokojninski reformi v Franciji pa je zapisala, da "čakajo, da vidijo, ali filmski zvezdniki računajo na policijo, tako kot sponzorji luksuzne industrije, da bo poskrbela, da bo na filmskem festivalu v Cannesu, ki se bo začel prihodnji teden, vse potekalo dobro".

V svojem pismu je omenila tudi francoskega igralca Gerarda Depardieuja, obtoženega posilstva, in Dominiquea Boutonnata, šefa nacionalnega filmskega centra (CNC), ki ga preiskujejo zaradi spolnega napada, ter zapisala, da je industrija "združila moči, da jima pomaga ohraniti obraz".

Haenel, ki od lani ni zaigrala v nobenem filmu, je še menila, da je "prikazovanje tega sistema kot zaželenega kaznivo dejanje".

34-letna igralka, ki je dvakrat prejela najvišjo francosko filmsko nagrado cezar, je leta 2019 javno opisala spolni napad, ki ga je doživela pri režiserju, s katerim je sodelovala kot najstnica in ki je po njenih besedah imel "oblast" nad njo.

Leta 2020 je na podelitvi cezarjev tudi glasno protestirala proti nagradi za režiserja Romana Polanskega, ki ga ZDA iščejo zaradi obtožb o posilstvu.