Svet 14.5.2023 5:30

Johnny Depp za biografski film o slikarju Modiglianiju angažiral Al Pacina

Los Angeles, 14. maja - Al Pacino bo zaigral v biografskem filmu o italijanskem umetniku Amedeu Modiglianiju, je potrdil igralec in režiser Johnny Depp. Za Deppa bo to druga režija celovečernega filma. V glavni vlogi bo v filmu zaigral italijanski igralec Riccardo Scamarcio.

Španija, San Sebastian. Ameriški igralec Johnny Depp. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Španija, San Sebastian.
Ameriški igralec Johnny Depp.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Pacino bo v filmu, ki nastaja po drami Modigliani avtorja Dennisa McIntyreja, zaigral v vlogi zbiratelja umetnin Mauricea Gangnata; portret slednjega je leta 1916 naslikal Pierre-Auguste Renoir. Francoski igralec Pierre Niney pa bo prevzel vlogo Modiglianijevega umetniškega kolega Mauricea Utrilla. Film naj bi začeli snemati jeseni v Budimpešti. Po filmu The Brave iz leta 1997 bo to drugi celovečerni film v Deepovi režiji, piše spletni portal The Guardian.

Po navedbah producentov bo film sledil kaotičnemu sosledju dogodkov na ulicah in v barih od vojne opustošenega Pariza leta 1916, ko je Modigliani na begu pred policijo, od želje, da bi končal kariero in zapustil mesto, pa ga odvračajo njegovi somišljeniki: francoski umetnik Utrillo, v Belorusiji rojeni Chaim Soutine in angleška muza Beatrice Hastings. Nasvet išče pri poljskem trgovcu z umetninami in prijatelju Leopoldu Zborowskem, a kaos doseže vrhunec, ko se sooči z zbirateljem, ki bi mu lahko spremenil življenje.

Modigliani, ki danes velja za enega najpomembnejših umetnikov zgodnjega 20. stoletja, se je rodil v judovski družini v Livornu na severu Italije. Leta 1906 se je nastanil v Parizu, najprej na Montmartru in nato na Montparnassu, kjer je živel bohemsko življenje, zaznamovano z alkoholom in finančnimi težavami. Umrl je leta 1920 zaradi tuberkuloznega meningitisa.

Medtem ko je v času življenja s svojimi delom zaslužil le malo, danes njegove slike dosegajo visoke cene. Njegovo delo Nu Couche (Sloneči akt) iz leta 1917 je bilo leta 2015 na dražbi avkcijske hiše Christie's v New Yorku prodano za 170,4 milijona dolarjev.