Na hitro prelistano 13.5.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. maja - Pri Beletrini so izdali roman italijanskega pisatelja Antonia Scuratija z naslovom M. Sin stoletja, pri LUD Literatura pa roman ameriškega pisatelja Howarda Phillipsa Lovecrafta Primer Charlesa Dexterja Warda. KUD Sodobnost International je izdala slikanico makedonskega avtorja Vaneta Kosturanova Deklica in mesto.

Ljubljana. Knjiga Primer Charlesa Dexterja Warda pisatelja H. P. Lovecrafta. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Primer Charlesa Dexterja Warda pisatelja H. P. Lovecrafta.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Deklica in mesto pisatelja Vaneja Kosturanova. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Deklica in mesto pisatelja Vaneja Kosturanova.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga M. Sin stoletja pisatelja Antonia Scurati. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga M. Sin stoletja pisatelja Antonia Scurati.
Foto: STA

M. SIN STOLETJA - PRVI DEL TETRALOGIJE O MUSSOLINIJU

Zgodovinski roman M. Sin stoletja je prvi od štirih romanov o italijanskem fašističnem diktatorju Benitu Mussoliniju. Obsežno delo, za katero je avtor prejel prestižno italijansko nagrado strega, je prevedla Tea Štoka. Roman se začne leta 1919, ko je bila ustanovljena fašistična stranka Italije, zaključi pa se januarja 1925 s slovitim govorom v skupščini, kjer se Mussolini razglasi za diktatorja Italije.

Po prevajalkinih besedah avtor v romanu, ki se opira na zgodovinska dejstva, z odličnim ter podrobnim poznavanjem takratnega časa, družbenih silnic, ljudi in dogodkov ustvari pretresljivo fresko fašističnega gibanja z mrežo številnih protagonistov. "Nedvomno gre za močno besedilo, kljub temni in moreči tematiki Mussolinijevega brezkompromisnega vzpona in prevzema moči. Roman nam približa zagonetno, večplastno in paradoksalno osebnost Benita Mussolinija, ki je s svojimi odločitvami, ambicijami in ustanovitvijo fašističnih enot močno zaznamoval 20. stoletje," je zapisala Tea Štoka.

Sodobni italijanski pisec in esejist Antonio Scurati (1969) je v Milanu študiral filozofijo, pozneje pa še na elitni Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales v Parizu. Deluje kot profesor na univerzi v Bergamu. Kot esejista ga privlačijo teme zla, nasilja, manipulacije in sprevračanja.

Takoj ob izidu pričujočega romana so prodali pol milijona izvodov. Pripravljajo se prevodi v 39 jezikov, po romanu bo posneta televizijska serija. Septembra 2020 je izšel drugi del tetralogije L'uomo della provvidenza (Mož previdnosti), ki pripoveduje zgodbo o Mussoliniju med letoma 1925 in 1932. V slovenščino je Janko Petrovec leta 2016 prevedel roman Nezvesti oče.

PRIMER CHARLESA DEXTERJA WARDA - EDINI ROMAN IZPOD PERESA MOJSTRA ŽANRSKEGA PISANJA

Primer Charlesa Dexterja Warda je edini roman ameriškega pisatelja Howarda Phillipsa Lovecrafta. Roman je nastal že leta 1927, izdan pa je bil šele po avtorjevi smrti. Zastavljen je v obliki srhljive detektivke, saj spremlja pripoved Wardovega zdravnika, ki raziskuje, kaj se je z mladeničem dogajalo po tem, ko je postal obseden s svojim prednikom, ki se je ukvarjal z okultizmom in drugimi nevarnimi in zlimi rečmi, so zapisali pri založbi. Za prevod je poskrbel Jernej Županič.

Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) je veljal za mojstra grozljivega žanra in enega od očetov moderne fantazije in nadnaravne grozljivke. Za njegova dela, ki pogosto izhajajo iz istega fiktivnega vesolja, se je uveljavilo poimenovanje Cthulhujev mitos, po enem izmed starodavnih, človeštvu sovražnih bitij iz vesolja, ki jih je mogoče priklicati s pomočjo fiktivne knjige Necronomicon.

DEKLICA IN MESTO - AVTORSKA SLIKANICA O PROBLEMATIKI SODOBNIH URBANIH KRAJEV

Slikaniška zgodba se začne v sivem mestu, ki je bilo tako dolgočasno, da so iz njega izginili še metulji, ptice in sonce. Deklica, ki je živela v njem, je nekega dne razmišljala o množici osamljenih ljudi, ki so v mestu sicer skupaj, a sami, in zatavala v gozd. Tam je odkrila svet, poln barv, ptic in metuljev. Nenadoma se ji je utrnila odlična zamisel, so vsebino povzeli pri založbi. Slikaniško besedilo je poslovenil Aleš Mustar.

Vane Kosturanov (1979) je večkrat nagrajeni makedonski umetnik, ki svoja likovna dela razstavlja po vsem svetu. Vizualno pripoved gradi na izrazitem kontrastu, ki se na ključni točki pripovedi razcveti v eksplozijo živahnih barv. Je avtor treh avtorskih slikanic.