Slovenija 15.5.2023 8:00

V Medvodah se začenja kulturni festival Legende med vodami

Medvode, 15. maja - V Medvodah se bo danes začel šesti kulturni festival, ki so ga tudi letos poimenovali Legende med vodami. Na festivalu združujejo izobraževalne in zabavne vsebine, poudarek je tudi na dediščini. Letošnjega bo odprla ustvarjalnica na naslovno temo festivala, 22. maja pa ga bo sklenila gledališko-glasbena predstava Tesla Janeza Dovča.

Festival, ki poteka v Medvodah in okoliških krajih, pripravljajo v javnem zavodu Sotočje Medvode. Namenjen je tako otrokom in družinam kot poznavalcem in ljubiteljem kulture in kulturne dediščine. Podrobneje ga bodo sicer predstavili na dopoldanski novinarski konferenci.

Tudi v letošnji program so uvrstili sklop pogovorov pod lipo, v okviru katerih bosta med drugim okrogla miza o oblikovanju javnih prostorov v urbanem in ruralnem okolju ter pogovor o dediščini ob letošnji 20-letnici sprejetja konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine pri Unescu. Predstavili bodo tudi humanistično rezidenco, v kateri je v začetku leta kot prva gostovala antropologinja iz Paragvaja Gloria Scappini.

Arheolog Andrej Gaspari bo spregovoril o arheoloških najdiščih Medvod z okolico in raziskavah grajskega kompleksa Jeterbenk, v galeriji na prostem pa bo alpinist Viki Grošelj vodil po razstavi Križ čez Nepal. Na programu sta tudi srednjeveški sprehod nad Žlebami in preizkušanje srednjeveških jedi. V koncertnem delu bo med drugim mogoče slišati glasbo iz Rezije.