Svet 15.5.2023 5:30

Z Broadwaya se poslavlja muzikal Andrewa Lloyda Webbra Bad Cinderella

New York, 15. maja - Na Broadwayu bodo 4. junija še zadnjič uprizorili muzikal angleškega skladatelja Andrewa Lloyda Webbra Bad Cinderella (Slaba Pepelka). Nekonvencionalna pravljica je v glasbenogledališki podobi dosegla mešane ocene pri ameriških kritikih in se ni uvrstila med nominirance za gledališke nagrade tony.

Muzikal bodo s programa umaknili le dobrih deset tednov po tistem, ko je na Broadwayu doživel premiero, poroča britanski Guardian.

Ustvarjalci so klasično zgodbo o Pepelki preoblikovali v sodobno pripoved in postavili v izjemno lepo kraljestvo Belleville. Vendar pa Pepelka v tem primeru ni več deklica v stiski, ki jo je treba rešiti. Skupaj s princem se znajdeta v novih okoliščinah, zaradi katerih morata na novo premisliti pomen rekla biti srečen do konca svojih dni.

Predstavo bodo še zadnjič izvedli 4. junija v newyorškem gledališču Imperial. Prodaja vstopnic zanjo je padla kljub nizki povprečni ceni za veliki muzikal na Broadwayu. Muzikal je prenovljena različica Pepelke, ki so jo v londonskem gledališču Gillian Lynne igrali slabo leto dni, vključno s prekinitvijo zaradi covida-19, ki je imela velike izgube.

Lloyd Webbra so po pisanju spletnega portala kritizirali zaradi načina, kako so nekateri aktualni in prihodnji člani igralske zasedbe izvedeli za konec predstave v lanskem letu prek družabnih omrežij, in zaradi njegove izjave, da bi nov muzikal med pandemijo lahko bil "draga napaka". Kasneje je sicer dejal, da so bile njegove besede napačno razumljene in da je na prestavo ponosen.

V Londonu je Pepelka prejela številne pozitivne ocene, njena ameriška postavitev z novo igralsko zasedbo in nekaterimi novimi pesmimi pa se pri kritikih ni tako dobro odrezala. Lauren Mechling iz Guardiana je predstavo označila za "veselo, malce predrzno in nemalo kaotično", medtem ko je Naveen Kumar iz Varietyja zapisal, da Slaba Pepelka "ni dobra". Ocenil jo je kot "zmedeno in brez zagona".