Slovenija 18.5.2023 5:00

V Cerknem spet tridnevno druženje ob jazzovski glasbi

Cerkno, 18. maja - V Cerknem se bo danes začel vsakoletni jazzovski festival, ki bo na 28. izdajo pripeljal glasbenike iz 13 držav in Slovenije. Skupno vsem nastopajočim na festivalu je inovativen pristop k jazzu ter uporaba manj značilnih instrumentov za ta žanr. V glavnem programu so organizatorji napovedali deset koncertov.

Cerkno. Festival Jazz Cerkno. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Cerkno.
Festival Jazz Cerkno.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Festival bo nocoj odprl slovensko-italijanski trio Disorder at the Border, v katerem deluje tudi bobnar Zlatko Kaučič, njihova glasba pa se oplaja pri svobodnjaškem jazzu Ornetta Colemana. S triom bo premierno nastopil trobentač Gabriele Mitelli, vidnejši predstavnik mlajše generacije italijanskih eksperimentalnih glasbenikov.

Eksperimentiranju se posveča tudi japonsko-ameriški tandem Otomo Yoshihide - Chris Pitsiokos, ki bo sledil. Za konec prvega večera bo nastopila zasedba The Attic, ki jo vodi priznani portugalski saksofonist Rodrigo Amado, nadaljevalec tradicije spiritualnega jazza v slogu Pharoaha Sandersa, so sporočili iz zavoda Jazz Cerkno.

Petkov večer bo uvedel mednarodni eksperimentalni kolektiv Šalter Ensemble, ki združuje glasbenike iz Slovenije, Švice in Avstrije. Za njim bo na glavni oder stopil saksofonist Jure Pukl, ki bo s kvartetom Anorok predstavil prihajajoči novi album Melt. Večer bo zaključila japonska pianistka Aki Takase. Na festivalu, kamor se vrača, jo bo spremljal mednarodni kvintet Japanic, v kateri je zbrala predstavnike mlajše generacije jazzistov.

Sobotni program se bo začel v glasbeni šoli, kjer bosta violinistka Ana Kravanja in pianistka Elisabeth Harnik predstavili album iz letošnjega leta Vrtinci minljivosti. Večerni program na glavnem odru pa bo uvedel ameriško-francoski Tiger Trio, ki ga sestavljajo Myra Melford, Nicole Mitchell in Joelle Leandre.

Naslednji bo na sporedu avstrijsko-nemški duo, v katerem igrata klaviaturist Elias Stemeseder in bobnar Christian Lillinger. Predstavila bosta projekt Penumbra s svojstvenim spojem baroka in avantgarde. Povabili so še turško-grški trio Konstrukt z gostom, saksofonistom Rodrigom Amadom, ki bosta po napovedih poskrbela za energičen zaključek v znamenju balkanskih godb, svobodne improvizacije in eksperimentalnosti.

Še osem dogodkov bo festival ponudil v spremljevalnem delu. V Cerkljanskem muzeju bo postavljena zvočna instalacija sononyms Andreja Kobala, David Verbuč bo predstavil knjigo na temo samoniklih hišnih koncertov v ZDA, okrogla miza pa bo posvečena glasbi in novim medijskim tehnologijam. Najmlajši se bodo lahko preizkusili v muziciranju z Boštjanom Gombačem in Nino Mureškičem na ritme Gvineje.