Svet 19.5.2023 5:30

V London prihaja razstava Banksyjevih del

London, 19. maja - V Londonu bo na lokaciji na ulici Regent Street od julija na ogled največja zbirka del uličnega umetnika Banksyja. Med več kot 110 deli bodo razstavljena umetnikova najbolj znana dela, kot sta Deklica z balonom in Metalec rož, in tudi nekatera, ki bodo na ogled prvič, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italija, Trst. Dispozicija Banksyjevega umetniškega prostora v sklopu razstave Banksy: Veliki komunikator v Trstu. Foto: Kaja Šoštarec/STA Arhiv STA

Italija, Trst.
Dispozicija Banksyjevega umetniškega prostora v sklopu razstave Banksy: Veliki komunikator v Trstu.
Foto: Kaja Šoštarec/STA
Arhiv STA

Multimedijsko razstavo Umetnost Banksyja je v 15 mestih po svetu obiskalo že več kot 1,5 milijona obiskovalcev, v Londonu pa bo na ogled od 5. julija.

Banksyjevi tesni sodelavci so za razstavo v Londonu prvič razkrili, kako so bili zasnovani nekateri umetnikovi drzni podvigi, in delili osebne zgodbe in mnenja o znanih delih.

Mesto na razstavi bodo imela tudi novejša dela, ki opozarjajo na vojno v Ukrajini, in starejši Banksyjevi projekti, kot je Dismaland, parodija zabaviščnega parka Disneyland.

Dela bodo razstavljena na ulici Regent Street, le nekaj sto metrov od trgovine z oblačili, kamor je Banksy lani napotil tatove, potem ko je znamka brez dovoljenja uporabila njegova dela v svoji kolekciji.

Banksy, čigar identiteta ostaja neznana, je zaslovel z grafiti po ulicah angleškega mesta Bristol v zgodnjih 90. letih prejšnjega stoletja, v zadnjih letih pa se njegove družbeno-politično kritične umetnine pojavljajo po različnih delih sveta.

V Sloveniji so bila njegova dela prvič razstavljena leta 2016 v Kranju. Prejšnji mesec se je tik čez mejo, v Trstu, zaključila razstava Banksy: Veliki komunikator, kjer je bilo na ogled 60 del.