Slovenija 18.5.2023 15:50

ZDSLU z razstavo sodobnih grafikov pod naslovom Ljubljanska grafična šola?

Ljubljana, 18. maja - V več razstavnih prostorih na Komenskega 8 v Ljubljani bodo zvečer odprli skupinsko razstavo z naslovom Ljubljanska grafična šola?. Na razstavi pod okriljem ZDSLU se bo predstavilo devet grafikov: Miha Erič, Anita Indihar Dimic, Lea Jazbec, Lara Jeranko Marconi, Alja Košar, Petja Novak, Metka Pepelnak, Miha Perčič in Monika Plemen.

Ljubljana, ZDSLU. ZDSLU - Zveza Društev Slovenskih Likovnih umetnikov. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, ZDSLU.
ZDSLU - Zveza Društev Slovenskih Likovnih umetnikov.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V Zvezi društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) v zadnjem desetletju namenjajo veliko programskega prostora umetniški grafiki in njenim ustvarjalcem. Kot so zapisali, s tokratno razstavo za krajši čas spreminjajo "hišo umetnikov na Komenskega 8 v Ljubljani v hišo grafike". Grafični listi bodo razstavljeni in na ogled v Galeriji ZDSLU, Video galeriji KLET in v Ateljeju Maraž - Bernik, so pojasnili.

Pri razstavi sodeluje devet grafikov, v glavnem mlajše generacije, ki se pri nastajanju sodobne postmoderne umetniške grafike v okviru lastnih umetniških poetik in likovnih praks posvečajo tako tradicionalnim grafičnim tehnikam kot tudi novostim.

Kot so pojasnili v ZDSLU, je naslov provokativen, "saj vemo, da je trenutno stanje grafične umetnosti pri nas daleč od triumfalnih uspehov in svetovnih odmevov nekdanje Ljubljanske grafične šole, fenomena, ki je ob sebi zbral vrhunske pripadnike med priznanimi slovenskimi umetniki".

Upanje, da se slovenski grafični umetnosti le pišejo boljši časi, se krepi z mladimi ustvarjalci ter z novim valom profesorjev za grafiko na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in na Pedagoških fakultetah, kot so Zora Stančič, sicer tudi predsednica ZDSLU sekcije za grafiko, Črtomir Frelih, Samuel Grajfoner in Petra Varl, so še zapisali ob razstavi, katere kustosinja je Olga Butinar Čeh.