Na hitro prelistano 20.5.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 20. maja - Pri KUD Sodobnost so izdali nov roman Evalda Flisarja Trgovec z dušami, pri mariborski založbi Litera pa kriminalni roman, prvenec Katje L. Pauli Spletke a la carte. Založba Miš je izdala slikanico Petra Svetine Kako je gospod Feliks spregledal samega sebe z ilustracijami Ane Razpotnik Donati.

Ljubljana. Knjiga pisatelja Evalda Flisarja z naslovom Trgovec z dušami. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Evalda Flisarja z naslovom Trgovec z dušami.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisateljice Katje L. Pauli z naslovom Spletke à la carte. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisateljice Katje L. Pauli z naslovom Spletke à la carte.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga pisatelja Petra Svetine z naslovom Kako je gospod Feliks spregledal samega sebe. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga pisatelja Petra Svetine z naslovom Kako je gospod Feliks spregledal samega sebe.
Foto: STA

TRGOVEC Z DUŠAMI - NOV FLISARJEV ROMAN, TOKRAT NA TEMO ČLOVEŠKEGA POHLEPA

Ko se svetovni popotnik Evald Flisar v poznih letih odpravi po sledovih nekdanjih poti, da bi odkril, koliko se je v štirih desetletjih spremenil svet in koliko se je spremenil njegov "jaz", ki mu postaja čedalje bolj tuj, se po naključju znajde na Simbi, majhnem otoku v vzhodnem delu Indonezije, kjer naleti na neobičajne ljudi in nenavadne dogodke. Otok, na katerem se prebivalci oklepajo duhovnosti in starodavnih navad, je postal žrtev ameriškega trgovca Wilsona, ki s Simbe izvaža iz tikovine izrezljane slone, na otok pa uvaža vse, s čimer bi "moderniziral" in si ga tako prisvojil. Sprva duhovita pripoved, v kateri se nenavadno dogajanje prepleta z globokimi uvidi, se na koncu spremeni v tragedijo. "Simba nas opozarja na človeški pohlep, ki svet neizprosno potiska v propad," so zapisali pri založbi.

Evald Flisar (1945) je študiral primerjalno književnost v Ljubljani, angleški jezik ter literaturo v Londonu in psihologijo v Avstraliji. Sedem let (1995-2002) je bil predsednik Društva slovenskih pisateljev, od leta 1998 je urednik revije Sodobnost. Piše romane, kratke zgodbe, drame, eseje in potopise, njegova dela so prek 250 prevodov dostopna v 42 jezikih. Za svoja dela je bil večkrat nagrajen doma in v tujini.

SPLETKE A LA CARTE - ŽANRSKI PRVENEC KATJE L. PAULI

Avtorica skozi prizmo kriminalne zgodbe bralca popelje v svet prestižnega dunajskega hotela, ki je poln intrig, prevar, skrivnosti in nenazadnje zločina, saj Vaneso Herbert, direktorjevo ljubico na jutro po novoletni zabavi najdejo umorjeno. Motiv za umor ima več ljudi, med drugim tudi Nathalie, žena direktorja, Jörga Seitlerja. Njun sin namreč na svojem iPadu, ki se je sinhroniziral s prenosnikom, odkrije fotografije o Jörgovem dvojnem življenju. Kot so prepričani v založbi, bo "knjiga naredila močan vtis na vse tiste, ki so se ob razvezi zakona srečali z umazanimi 'ločitvenimi igricami'".

Spletke a la carte so književni prvenec Katje L. Pauli, ki je svojo poslovno pot skoraj tri desetletja tlakovala na področju marketinga v mednarodnih korporacijah in se v 53. letu življenja odločila, da se poda v literarne vode. Kriminalno zgodbo je umestila na Dunaj, v katerem je nekaj let živela. Tudi sicer je jezikovno povezana z nemščino, ki je njen materni jezik.

KAKO JE GOSPOD FELIKS SPREGLEDAL SAMEGA SEBE - TRETJA SLIKANICA O ČUDAŠKEM GOSPODU FELIKSU

Kako je gospod Feliks spregledal samega sebe je tretja knjiga iz serije slikanic o nekoliko čudaškem gospodu Feliksu in njegovih podvigih, ki vedno vključujejo kolo. Tokrat glavni junak občuduje natančen met raznašalca časopisov in se odloči, da bo poskusil tudi sam, na kolesu, seveda. Simpatično, vedro besedilo, ki poleg akcije vsebuje tudi kakšno življenjsko modrost, barvito oživljajo ilustracije Ane Razpotnik Donati, so zapisali pri založbi Miš.

Peter Svetina (1970) je doktoriral iz slovenistike in dela na Univerzi v Celovcu. Je eden najvidnejših slovenskih piscev za otroke. Ob pisanju za otroke in mladino piše tudi strokovne in znanstvene članke o starejši slovenski in mladinski književnosti. Ukvarja se tudi s prevajanjem iz angleškega, češkega, nemškega in hrvaškega jezika in uredniškim delom.

Ana Razpotnik Donati (1978) je študirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer likovna pedagogika. Leta 2000 je prvič sodelovala na skupinski razstavi Bienale slovenske ilustracije. Od leta 1999 objavlja ilustracije v revijah Ciciban, Cicido in Pil, Kekec ter Mavrica. Ilustrirala je številne slikanice, razstavljala na številnih bienalih doma in v tujini.