Svet 20.5.2023 13:40

Zlati lev za najboljši paviljon na beneškem arhitekturnem bienalu Braziliji

Benetke, 20. maja - Brazilija je dobila zlatega leva za najboljšo nacionalno udeležbo na letošnjem mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah. V razstavišču Giardini se predstavlja s projektom Zemlja, s katerim odraža dvojni pomen besede, ki označuje tako prst kot planet. Nagrade so na bienalu podelili danes.

Brazilski projekt tematizira Zemljo kot planet, ki daje dom človeštvu zunaj geografskih in političnih razlikovanj. V prvem delu prikazuje zgodovino prestolnice Brasilia, ki je nastala sredi ničesar, na območju, ki so ga nekoč naseljevali avtohtoni prebivalci. Te so v kolonialnih časih odrinili in jih pozneje spet naselili na obrobju novega modernističnega mesta.

V drugem delu se projekt nanaša na pet arhitekturnih simbolov, ki jih v Braziliji pojmujejo kot spomenike.

Zlatega leva za najboljšega udeleženca 18. razstave Laboratorij prihodnosti, ki je na ogled v razstavišču Arsenale, je prejel kolektiv Daar, ki ga sestavljata arhitekta Alessandro Petti in Sandi Hilal. Njuno delo se razteza med arhitekturo, umetnostjo, pedagogiko in politiko, v zadnjih dveh desetletjih pa sta razvila vrsto raziskovalnih projektov, v katerih izkazujeta teoretično ambicioznost in praktično angažiranost v boju za pravičnost in enakost.

Mednarodna žirija 18. mednarodne arhitekturne razstave je nagrajence razglasila ob današnjem odprtju bienala za širšo javnost. Ob tem je podelila še nekaj priznanj. Zlatega leva za življenjsko delo pa je na predlog kustosinje letošnjega bienala Lesley Lokko prejel v Nigeriji rojeni umetnik, oblikovalec in arhitekt, 88-letni Demas Nwoko.

Bienale bo potekal do 26. novembra. Slovenija se na njem predstavlja s projektom +/- 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture, s katerim arhitekti iz dveh arhitekturnih birojev tematizirajo ekologijo v arhitekturi.