Svet 22.5.2023 11:44

Drugi teden filmskega festivala v Cannesu v znamenju priznanih režiserjev

Cannes, 22. maja - V Cannesu se nadaljuje 76. filmski festival. Drugi festivalski teden bo med drugim v znamenju priznanih režiserjev, kot so z zlato palmo že ovenčani Wim Wenders, Nanni Moretti in Ken Loach. Zlate palme filmskega festivala v Cannesu bodo podelili v soboto zvečer.

Francija, Cannes. Cannes, Francija. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Cannes, Francija.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Festivalska žirija pod vodstvom režiserja z zlato palmo nagrajenega Trikotnika žalosti Roberta Östlunda si je doslej ogledala 11 od 21 filmov v tekmovalnem programu. V teh dneh jo med drugim čakata Club Zero Avstrijke Jessice Hausner in Dead Leaves Finca Akija Kaurismakija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za enega od favoritov velja The Zone of Interest britanskega režiserja Jonathana Glazerja, ki je na filmsko platno prenesel psihološko grozljivko, s katero raziskuje banalnost zla. Pohval kritikov je bil deležen tudi kitajski režiser Wang Bing za monumentalni triinpolurni dokumentarec, ki govori o življenju migrantskih tovarniških delavcev na Kitajskem.

Med ljubljenci mednarodnih kritikov je tudi ameriški režiser Todd Haynes, ki s svojim filmom May December, v katerem med drugim igrata Julianne Moore in Natalie Portman, gledalca popelje na tobogan moralne dvoumnosti. Film govori o ženski, ki je povzročila škandal s poroko s šolarjem - in igralki, ki vstopi v njuno življenje leta kasneje, da bi raziskala svojo vlogo.

Portman je za AFP povedala, da ji je bilo všeč, ko je videla, da se ženske "vedejo na moralno dvoumen način". "Vedno me spravlja ob pamet, ko ljudje rečejo: Oh, če bi samo ženske vladale svetu, bi bil to bolj prijazen kraj. Ne, ženske so ljudje in se pojavljajo v vseh različnih kompleksnostih," je dodala.

Kritike je doslej navdušila tudi nemška igralka Sandra Hueller z vlogo soproge poveljnika Auschwitza v filmu The Zone of Interest in vlogo vdove, obtožene umora svojega moža, v filmu Anatomy of a Fall francoske režiserke Justine Triet.

Skoraj soglasnega mnenja so bili kritiki tudi glede filma Black Flies francoskega režiserja Jeana-Stephane Sauvaireja s Seanom Pennom in Tyejem Sheridanom v glavnih vlogah, saj so menili, da je triler o bolničarjih v New Yorku pretežak in klišejski.

Britanski režiser Loach bi lahko postal prvi, ki bo dobil tretjo zlato palmo, po zlatih palmah za film Veter, ki trese ječmen leta 2006 in Jaz, Daniel Blake leta 2016. 86-letni režiser, ki je svojo kariero posvetil portretiranju političnih bojev in tem iz delavskega razreda, je že napovedal, da bi lahko bil The Old Oak njegov zadnji film.

Najdaljši aplavz na festivalu je doslej prejel film o ameriških staroselcih režiserja Martina Scorseseja Killers of the Flower Moon. Bučen aplavz občinstva novemu Scorsesejevemu film o umorih leta 1920 v indijanskem rezervatu v Oklahomi je trajal devet minut. Nadaljeval se je tudi po koncu odjavne špice in ponovnem prižigu luči, je poročala revija Variety.

"To je bila tako ganljiva izkušnja, mislim, da česa takega še nisem doživel," je po projekciji po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Scorsese.

V filmu, ki govori tudi o nastanku FBI v ZDA in traja tri ure in 26 minut, med drugim igrajo Leonardo DiCaprio, Lily Gladstone, Robert De Niro in Jesse Plemons

Odlične odzive je že prejela Gladstone. Nekateri na družbenih omrežjih so o njej že pisali kot o morebitni nagrajenki.

Aplavz bi morda trajal celo dlje, če Scorseseju ne bi dali mikrofona, da bi imel govor. Režiser si je v govoru vzel čas, da se je zahvalil ljudstvu Osage, pa tudi Applu, ki je za film namenil 200 milijonov ameriških dolarjev.

"Apple je bil tako dober z nami," je dejal, ko je obujal spomine na snemanje v Oklahomi. "Bilo je veliko trave. Sem Newyorčan. Bil sem zelo presenečen. To je bila neverjetna izkušnja. Živeli smo v tem svetu," je dodal.

Killers of the Flower Moon bo v kinematografe prišel 20. oktobra, pozneje pa bo na voljo preko Applovih pretočnih vsebin.

Scorsesejev najnovejši film so kritiki že označili kot mojstrovino.

V filmu, ki temelji na knjižni uspešnici, DiCaprio igra moškega šibke volje, ki se poroči s premožno pripadnico ljudstva Osage in je vpleten v smrtonosne spletke svojega vplivnega strica, ki ga igra Scorsesejev drugi ljub igralec, Robert De Niro.

DiCaprio je film označil za "obračun z našo preteklostjo" in bil poln hvale na račun režiserja ter povedal, da 80-letni Scorcese premore "vztrajnost in srditost, da pove resnico, ne glede na to, kako grda je".

Scorsese je za AFP glede filma, ki se ne poteguje za zlato palmo, med drugim še povedal, da je "je čas za druge. Moram iti". Kultni režiser, ki je leta 1976 prejel zlato palmo za Taksista, je dodal: "Všeč so mi zlati kipci. Zelo so mi všeč. Zdaj pa razmišljam o času, energiji in navdihu - to je najpomembnejše."

Poklona je bil na festivalu doslej deležen tudi Jude Law kot kralj Henriku VIII v filmu Firebrand. Kraljevo šesto in zadnjo soprogo Katarino Parr je upodobila švedska igralka Alicia Vikander.

Vikander je za AFP povedala, da jo je Parr pritegnila kot "izjemno inteligentna in izjemno napredna (...) in ženska, ki je več let preživela tirana". Dodala je, da je Law opravil "neverjetno raziskavo (...), da bi iz tega tirana in zgodovinske osebnosti naredil človeka".