Svet 23.5.2023 5:30

V graški galeriji Reinisch razstavlja fotograf in popotnik Branko Lenart

Gradec, 23. maja - V galeriji Reinisch v Gradcu na avstrijskem Štajerskem je do 15. junija na ogled razstava mednarodno priznanega fotografa Branka Lenarta. Na razstavi z naslovom Big Sur Real so na ogled Lenartova dela, nastala med letoma 1970 in 2020.

Kot je Lenart povedal za slovensko uredništvo avstrijske ORF, gre večinoma za dela, na katerih je predstavljeno Sredozemlje, pa tudi Južna Amerika, domovina njegove soproge, in Severna Afrika. Naslov razstava je, kot je povedal, besedna igra, saj je Big Sur tako del Kalifornije kot tudi naslov romana Jacka Kerouaca, po špansko pa real sur pomeni resničen jug.

Ob zaključku razstave v Gradcu Lenart načrtuje tudi predstavitev najnovejše knjige, ki jo bo izdala dunajska založba monochrom, v njej bodo objavljene številne druge fotografije iz njegovih potovanj po 30 državah sveta. Sam ima sicer v arhivu kar 135.000 negativov s teh potovanj.

Lenart se je rodil leta 1948 na Ptuju. Ko je bil star šest let, se je njegova družina preselila v Avstrijo. V Gradcu je študiral pedagogiko, leta 1968 je postal član fotografske sekcije graškega umetniškega društva Forum Stadtpark, iz katere je kasneje izšla Camera Austria. Do leta 2007 je bil dejaven kot predavatelj za fotografijo na Višji državni šoli za umetnost in oblikovanje v Gradcu (1979-2007) in na Visoki strokovni šoli Joanneum v Gradcu (1996-2003).

Lenart je mednarodno priznani fotograf, ki že od mladosti precej potuje po svetu. Potovanja je že od nekdaj združeval z drugo strastjo, ki je postala njegovo profesionalno poslanstvo - s fotografijo. Pogosto je bival na umetniških rezidencah, kot so Apeiron Workshops v Millertonu, New York, v La Rochelle, Arlesu, Oxfordu, Rimu, Parizu in Londonu.

Njegov opus je razpet med dokumentarno in konceptualno avtorsko fotografijo. S posebno pozornostjo se je posvečal zlasti družbenemu obrobju, pripadnikom nekdanje urbane kontrakulture ali podeželske sociale. Za ta tip fotografije se je uveljavila oznaka subjektivna topografija, so o fotografu zapisali pri Galeriji Photon.