Svet 24.5.2023 5:30

V Pragi gradijo hišo po načrtih Adolfa Loosa iz 30. let minulega stoletja

Praga, 24. maja - V Pragi so začeli graditi hišo po načrtih avstrijskega arhitekta Adolfa Loosa iz 30. let minulega stoletja. Gradnja hiše bo predvidoma končana v začetku prihodnjega leta. Loos, ki se je rodil leta 1870 v Brnu in umrl leta 1933 blizu Dunaja, velja za pomembnega pionirja modernizma v arhitekturi.

Loos je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa načrt za omenjeno hišo, ki velja za zadnjo v njegovem arhitekturnem opusu, izdelal leta 1932. Zamislil si je leseno stavbo z ravno streho v obliki kocke, na zunanjščini prebarvano z zeleno barvo. Notranjosti zaznamuje značilna Loosova razporeditev prostorov ter različne višine stropov, ki se od prostora do prostora spreminja glede na njegovo funkcijo.

Hišo je izvorno nek industrialec nameraval zgraditi kot darilo svoji hčerki za 18. rojstni dan, a do tega ni prišlo, piše dpa.

Po besedah direktorja češkega Nacionalnega tehniškega muzeja Karla Ksandra gre za odličen primer energetsko učinkovite hiše. V prihodnosti nameravajo stavbo uporabljati za razstave.

Adolf Loos je v letih 1890-93 študiral v Dresdnu in v letih 1893-97 v ZDA. Od leta 1906 je vodil svoj projektivni biro na Dunaju. Bil je pomemben evropski predstavnik funkcionalistične arhitekture in eden od pionirjev t.i. mednarodne arhitekturnega sloga in s tem modernega projektiranja. Odpovedal se je ornamentalni estetiki secesije in ameriškemu neoklasicizmu ter načrtoval enostavne, funkcionalne zgradbe s čistimi linijami in preprostimi odprtinami, brez okraskov in zgodovinskih poudarkov. Novi slog je teoretsko utemeljil v nizu člankov in razprav, med drugim v delu Ornament in zločin (Ornament und Verbrechen, 1908).

Njegova glavna dela so hiša Steiner (Dunaj, 1910), hiša Goldman & Salatsch (Dunaj 1910), terasasta stavba Scheu (Dunaj, 1912) in hiša umetnika Tristana Tzare (Pariz, 1926).