Svet 23.5.2023 12:20

Na festivalu Zlata iskra v Kragujevcu nagradi za predstavo LGL

Kragujevac, 23. maja - Na 25. mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra v srbskem Kragujevcu je bila nagrajena uprizoritev Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) Moj dedek je bil češnjevo drevo v režiji Fabrizija Montecchija. Slednji je prejel nagrado za režijo, član igralskega ansambla LGL Matevž Müller pa je prejel nagrado za igralsko stvaritev v predstavi.

Žirija, ki so jo sestavljali ravnateljica Gledališča za otroke in mlade v Skopju Dragana Miloševski Popov, direktor mednarodnega lutkovnega festivala v Lleidi Oriol Fere ter organizatorka in igralka v Gledališču za otroke in mlade Merlin v romunskem Temišvarju Iasmina Negru, je ob nagradi Montecchiju zapisala, da "strukturo predstave odlikuje homogeno povezovanje igre senc in igralcev, ki jo Montecchi, mojster senc, podaja na iskren in domiseln način".

Ob nagradi za igralsko stvaritev Matevžu Müllerju pa je žirija zapisala: "V čustveno strnjenem izrazu, ki se zelo natančno spaja z jezikom predstave, nas igralec Matevž Müller previdno vodi v čustveno zgodbo družine dečka Tonija."

Mednarodni lutkovni festival Zlata iskra, ki ga vsako leto pripravlja Gledališče za otroke Kragujevac, je potekal med 15. in 20. majem. V tekmovalnem programu je bilo uprizorjenih 12 predstav iz osmih držav, so sporočili iz LGL.

Kot so še sporočili, je bila dvojno nagrajena tudi predstava Robotek čilenskega ustvarjalca Davida Zuazole, ki bo konec tedna gostovala na Šentjakobskem odru LGL. Žirija je uprizoritvi dodelila nagrado za vizualno podobo ter posebno nagrado za vsestranskost umetnika pri snovanju predstave.

Uprizoritev Moj dedek je bil češnjevo drevo avtorice Angele Nanetti v Montecchijevi režiji je premiero na Šentjakobskem odru LGL doživela septembra 2021.

Kot piše na spletni strani LGL, se družinska zgodba treh generacij odvija okoli velikega češnjevega drevesa, ki ga je dedek posadil ob rojstvu svoje hčere, kasneje pa se je na njem igral s svojim vnukom Tonijem. Drevo, središče zgodbe in življenja družine, sedaj odraslemu Toniju predstavlja skupek lepih spominov na otroštvo ter na čas, ko se je prvič zares postavil zase in za svoje ljubljene.