Slovenija 28.5.2023 10:00

LGL v novi sezoni z 11 predstavami

Ljubljana, 28. maja - V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) za prihodnjo sezono napovedujejo 11 lutkovnih in dramskih uprizoritev, s katerimi bodo nagovarjali tako otroško in mladinsko kot odraslo občinstvo. Sezono bodo uvedli s plesno-glasbeno uprizoritvijo Polna luna na besedilo dramaturga in pisatelja Nebojše Pop Tasića v režiji koreografa Sebastjana Stariča.

Ljubljana. Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Uvodna predstava sezone 2023/24 bo namenjena občinstvu od 4. leta starosti in bo spregovorila o svetu, o katerem sanjamo, ko zaspimo. Prav tako septembra bo na sporedu še predstava za starejše od pet let Galop, nastala izpod peresa Ane Duše in Tina Grabnarja, tudi režiserja uprizoritve. V tehnikah senčnega gledališča se bo izrisala zgodba o dečku in njegovem konju, s katerim se podata na pot iskanja pravega pomena prijateljstva.

Oktobra bo Jaša Koceli v koprodukciji z Gledališčem za otroke Kragujevac iz Srbije pripravil igrano-dokumentarno uprizoritev Amazonke, namenjeno mladinski publiki od 12. leta starosti. Uprizoritev bo razpirala in v sodobnost vpenjala nova odkritja, ki potrjujejo resničen zgodovinski obstoj starodavnih ženskih bojevnic. Pri tem se bosta članicama igralskega ansambla LGL Nini Ivanič in Zali Ani Štiglic kot gostji pridružili igralka Jožica Avbelj in igralka, izbrana na avdiciji.

V istem mesecu bo na oder LGL režiserka Ivana Djilas postavila Mala vrla viteza norveškega pisatelja Bjorna F. Rorvika. Dramska predstava, namenjena občinstvu od 5. leta dalje, bo spregovorila o drugačnih vitezih in nenavadni princesi.

Februarja 2024 bodo z mimičnimi lutkami uprizorili pripetljaje simpatičnih junakov zgodb pisatelja Sebastijana Preglja in ilustratorja Igorja Šinkovca Medo in Pujsi, ki so znane iz otroške revije Cicido, letos pa so pri Mladinski knjigi izšle tudi v knjižni obliki. Uprizoritev bo režiral umetniški vodja LGL Mare Bulc.

Marca bosta sledili uprizoritvi, namenjeni otrokom od 3. leta starosti. Uveljavljeni češki režiser Jakub Maksymov bo v avtorski lutkovni uprizoritvi Rokologija spregovoril o zgodbah človeških rok, njihovih gestah in lastnostih. V režijskem debiju pa se bo predstavila prvakinja igralskega ansambla LGL Asja Kahrimanović Babnik, ki bo na oder postavila tenkočutno zgodbo Mišek Julijan Joa Todd-Stantona. Uprizoritev, osnovana na temah premagovanja strahu, bogastva prijateljstva in medsebojnih odnosov, bo nastajala v tehnikah namiznih in mimičnih lutk.

Zadnja premiero sezone bo aprila Samson in Roberto v režiji Nike Bezeljak. Lutkovna predstava po zgodbah norveškega pisatelja Ingvarja Ambjornsena, namenjena občinstvu od 9. leta dalje, bo z velikimi mimičnimi lutkami in lutkami na palicah spregovorila o nepismenem psu Samsonu in pametnem mačku Robertu, ki v podedovanem penzionu v fjordu gostita nenavadne goste z roba družbe, so sporočili iz LGL.

Sezono je zasnoval Bulc, ki je povedal, da je ne povezujejo z eno samo rdečo nitjo, ampak jo "pletejo z mnogimi samosvojimi nitkami in veselimi nitmi, z igrivimi cvirenčki in rahločutnimi cvirni, z ljubečimi vrvicami in odločnimi vrvmi, ki se najrazličnejših barv, odtenkov in oblik prepletajo v mavrični klobčič domišljije".

V okviru programa BiTeater, v katerem mladim avtorjem omogočajo prvo profesionalno avtorsko snovanje in raziskovanje sodobne lutkovne umetnosti, bodo tri predstave ustvarili študentka režije Lucija Trobec ter igralca Mia Skrbinac in Martin Mlakar.