Na hitro prelistano 27.5.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 27. maja - Mariborska založba Litera je izdala romaneskni prvenec Miriam Izi Pošast v čipkah, založba Miš pa roman za odrasle Vinka Möderndorferja Odštevanje. Pri Beletrini so izdali ponatis romana Lojzeta Kovačiča Resničnost.

Ljubljana. Knjiga Lojzeta Kovačiča z naslovom Resničnost. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Lojzeta Kovačiča z naslovom Resničnost.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Miriam Iri z naslovom Pošast v čipkah. Foto: Ljubljana

Ljubljana.
Knjiga Miriam Iri z naslovom Pošast v čipkah.
Foto: Ljubljana

Ljubljana. Knjiga Vinkota Moderndorferja z naslovom Odštevanje. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vinkota Moderndorferja z naslovom Odštevanje.
Foto: STA

POŠAST V ČIPKAH - ROMANESKNI PRVENEC NA TEMO DRUŽINSKIH ODNOSOV

V literarnem prvencu Miriam Izi "zagrize tja, kjer se v družbi vse začne, in to sta družina in vzgoja", so zapisali pri založbi. Zdi se, da protagonistka Pajkova v odnosu do svojih otrok, Koprive in Krhlja, ne more iz svoje kože, zato dom prevevata nasilje in zadušljivo vzdušje, ki jima ni videti konca. Da bi bile stvari še slabše, se v zgodbo vmešajo še družbene okoliščine, ki Pajkovo vsaj ignorirajo, če ne celo podpirajo. Ali bo vseeno sposobna sebe ugledati še v drugačni luči? Se bosta Kopriva in Krhelj zmožna izviti iz pasti, ki jima jih je nastavilo njuno otroštvo? "Pošast v čipkah je privlačno, napeto in mestoma srceparajoče branje, ki kljub težki tematiki ohranja humor in jezikovno igrivost," so še zapisali pri založbi.

ODŠTEVANJE - ROMAN Z OSEBNO ZGODBO, VPETO V DRUŽBENI KONTEKST

Roman Odštevanje zgodba o poti in času, ki sta potrebna, da človek spozna vsaj del resnice o sebi, o svojih koreninah in o družbenem času, v katerega smo bili rojeni. Dogajanje romana je postavljeno v leto 1998, ko smo kot družba že zapustili nekdanji politični in ekonomski sistem, novega pa še nismo povsem začeli živeti. Protagonist je moški srednjih let, ki z najstniško hčerko potuje na prvo srečanje z očetom. "Seveda pa v tej sugestivni, zelo osebni pripovedi ne gre zgolj za srečanje med očetom in sinom, ampak za pogled vase, za odkrivanje skrivnosti, razpiranje preteklosti, za brskanje po spominih, v katerega se vpletajo domneve, sumničenja, samospraševanja," so zapisali pri založbi. In dodali, da Möderndorfer mojstrsko preplete različne literarne pisave v poetični, a vendar stvaren in iskren pripovedni kalejdoskop, poln miselnih zasukov, ki bogatijo čustveni svet protagonistov, bralcu pa nudijo širši pogled na čas in ljudi.

Vinko Möderndorfer (1958) velja za enega najbolj plodovitih sodobnih slovenskih literarnih, gledaliških in filmskih ustvarjalcev. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad.

RESNIČNOST - PONATIS NADALJEVANJA KOVAČIČEVIH PRIŠLEKOV

Roman Resničnost vodilnega mojstra pripovedne proze 20. stoletja Lojzeta Kovačiča je prvič izšel leta 1972 pri založbi Obzorja skupaj z besedilom Sporočila v spanju, čemur je sledilo več izdaj in ponatisov. Resničnost je nadaljevanje kultnih Prišlekov. Temelji za roman so tudi tu avtobiografski, saj Kovačič spregovori o času služenja vojaškega roka v letih 1949 in 1950 v Makedoniji, protagonist pa je zaradi manjšega prekrška obtožen izdaje in upora proti državi, zato se znajde v kazenskem bataljonu, v katerem mora skupaj z drugimi kaznjenci čistiti zarjavele granate.

Avtor spremne besede k novi izdaji Jure Jakob pravi: "Roman v veristični maniri popisuje dveletno služenje vojaščine nekje v zakotju Makedonije v obdobju represivnega komunizma, ki je v naši bivši skupni domovini zavladal v prvih letih po koncu druge svetovne vojne. Čeprav gre za avtobiografsko podloženo obdelavo nekega konkretnega družbenozgodovinskega obdobja, ima roman trajen in univerzalen pomen."

Lojze Kovačič (1928-2004) velja za vodilnega mojstra pripovedne proze dvajsetega stoletja in slovenskega, evropskega ter svetovnega klasika. Pisal je za otroke in odrasle, snov je jemal iz osebnega in družinskega življenja ter neposredno iz okolja, ki ga je doživljal. Njegova dela so bila prevedena v več jezikov.