Slovenija 27.5.2023 10:00

V Kinodvoru kratki animirani filmi z okoljevarstveno tematiko

Ljubljana, 27. maja - V Kinodvoru bodo popoldne ob 16. uri premierno prikazali program petih kratkih animiranih filmov Zeleni Slon, ki upodablja različne vidike trajnostnega razvoja in ohranjanja planeta na izviren in humoren način. Program vključuje tudi delavnico Plastik fantastik, na kateri se bodo lahko otroci preskusili v plastik fantastik animiranju.

Ljubljana. Mestni kino Kinodvor. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestni kino Kinodvor.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Program Zeleni Slon bo uvedel kratek slovenski animirani film Timona Lederja iz leta 2016 Podlasica z zgodbo o lačni podlasici, ki napade jato ptičev, ki živijo na poslednjem stoječem drevesu. Sledil bo tajvansko-estonski film Kako priročno, ki ga podpisuje Hung Huei Jen z umetniškim imenom Red, ki opisuje neekološke navade posameznikov, kot tretji na vrsti pa bo dansko-britanska koprodukcija Paula Busha Orgiastično hiperplastično.

Film je animirana parada plastike, pobrane na plažah, ob cestah, na podstrešjih in v trgovinah z rabljenim blagom. "To je žalostinka za ljubezensko zgodbo, ki se je sfižila, ljubeče slovo od najčudovitejšega materiala, ki je zasužnjil naš planet - plastike," so zapisali v Kinodvoru in pojasnili, da je bil film navdih za delavnico Plastik fantastik.

Delavnico bosta vodili mentorici društva Slon: Lene Lekše in Andreja Goetz, ki bosta v Kavarni Kinodvora pred in po projekciji otrokom na voljo, da se na animirani postaji preskusijo v plastik fantastik animiranju.

"Plastični zamaški, glavniki, gumbi in plastične vrečke ter druga odpadna plastika ne sodijo zgolj v smeti, ampak lahko nastopajo tudi v filmu. Skupaj jih bomo oživeli v tehniki stop animacije, pri čemer bomo za vsak premik s pomočjo fotoaparata in računalnika ustvarili po eno sliko za film," napovedujejo organizatorji.

V sklopu Zelenega Slona bosta na ogled še latvijski kratki animirani film Evaldsa Lacisa Ježi in mesto, ki govori o gozdnih živalih, ter nizozemski animirani film Pujs avtorja Jorna Leeuwerinka, v katerem skupina živali priključi električno omrežje na gobec velikega spečega pujsa, ki je videti kot vtičnica.

Program Zeleni Slon bodo predvajali tudi v nedeljo in še nekajkrat v juniju, so sporočili iz Kinodvora.