Slovenija 29.5.2023 8:00

V CD drevi gostijo ikono fada Marizo

Ljubljana, 29. maja - Cankarjev dom (CD) z Drugo godbo drevi v Gallusovi dvorani gosti ikono fada Marizo. Ena najvidnejših sodobnih pevk na svetu se v Ljubljano vrača po dveh razprodanih koncertih v Križankah leta 2007 in 2010 ter nastopu v CD leta 2016. Tokratni, prav tako razprodan koncert, je del evropske turneje, v sklopu katere bo julija nastopila še v Dubrovniku.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

V zadnjih dveh desetletjih je Mariza iz lizbonske umetnice, znane le ozkemu krogu občudovalcev, prerasla v eno najbolj cenjenih mednarodnih glasbenih zvezd. Prve zametke slave ji je prinesel prvenec Fado em Mim iz leta 2001, ki so mu hitro sledili odmevni mednarodni nastopi in povabila prestižnih festivalov ter nagrada BBC Radia 3 za najboljšo evropsko umetnico glasbe sveta.

Že prvi album razkriva mlado pevko z razkošnim, zvonkim glasom in močno umetniško osebnostjo. Čeprav vsebuje več uspešnic Amalie Rodrigues, je Mariza vsakršen dvom pregnala z globoko osebnim pristopom k zapuščini velike fado dive, so zapisali v Cankarjevem domu.

Po uspešnici O Gente da Minha Terra mladega skladatelja Tiaga Machada je pevkina pot vodila samo še navzgor. Pohvali se lahko z izdajami večkrat platinastih albumov in nastopi na nekaterih najpomembnejših odrih sveta ter s scenografijo v losangeleški Koncertni dvorani Walta Disneyja, ki jo je posebej zanjo zasnoval Frank Gehry, eden največjih arhitektov na svetu.

Po kraljici fada Amalii Rodrigues še nobena portugalska umetnica ni dosegla tako zmagovite mednarodne uveljavitve, so zapisali organizatorji ljubljanskega koncerta in ob tem opozorili na njen repertoar. Ta ob trdni ukoreninjenosti v klasičnem in sodobnem fadu danes vključuje občasne zelenortske skladbe (morna), nepozabne brazilske in španske pesmi ali pa umetnici ljubo temo.

Za svoje delo je prejela vrsto nagrad in priznanj, med drugim se lahko pohvali s številnimi nominacijami za latino grammyja. Dvajset let uspešne poti in stoletnico rojstva pokojne fado kraljice Amalie Rodrigues je pospremila z albumom Mariza Sings Amalia, ki je leta 2021 izšel pri založbi Warner Bros Records.

"Mariza je že davno presegla razsežnosti zgolj eksotične epizode v glasbi sveta ter se uveljavila kot velika mednarodna umetnica, neprimerljivo izvirna in skrajno nadarjena glasbenica na vrhuncu svoje umetniške poti," še piše v najavi ljubljanskega koncerta, ki mu 7. junija sledi koncert v Rimu, je razvidno iz pevkine uradne spletne strani.