Slovenija 28.5.2023 11:00

Festival Seviqc 2023 avgusta s šestimi večeri stare glasbe

Brežice, 28. maja - Festival stare glasbe Seviqc Brežice 2023 se bo projektom Strune preteklosti: Luigi Boccherini, Santiago de Murcia kitarista in lutnjista Izidorja Erazma Grafenauerja na gradu Brežice začel 12. avgusta. Utečeni in ugledni glasbeni festival bo le avgusta potekal na prizoriščih občin Brežice, Dolenjske Toplice, Šmartno pri Litiji in Loška dolina.

Brežice. Festival stare glasbe Seviqc Brežice. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Brežice.
Festival stare glasbe Seviqc Brežice.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Kot navaja program Seviqca, bo Grafenauerjeva slovensko-hrvaška zasedba izvedla repertoar španskega skladatelja Santiaga de Murcie iz knjige Codex IV iz 17. stoletja ter dva kvinteta za kitaro in godala italijanskega skladatelja Luigija Boccherinija.

Dan zatem bo z Bachovo glasbo na gradu Brežice nastopil španski instrumentalni duet Bach Collegium Barcelona Duo, ki ga sestavljata violinistka Adriana Alcaide in Carles Blanch s teorbo. Večer so poimenovali Stylus Phantasticus in intima: dve barvi lepote.

Naslednji koncert bodo 16. avgusta pripravili na Gradu Bogenšperk v Občini Šmartno pri Litiji, kjer se bo slovenski trio Ensemble Tacet predstavil s koncertom Gradus ad Parnassum oziroma s koncertnim programom, zasnovanim kot glasbeno popotovanje v obdobju baroka.

Festival bodo 22. avgusta nadaljevali v Hudičevem turnu v Soteski pri Dolenjskih Toplicah, kjer se ta večer obeta nastop mednarodnega tria Ensemble Pampinea s sedežem v Švici. Na glasbenem večeru Fortuna, nam prizaneseš? se bo občinstvo potopilo v repertoar ars nova in ars subtilior, ki vključuje dela Machauta iz kodeksov Chantilly in Cyprius.

Predzadnji festivalski večer bodo 23. avgusta vnovič pripravili na gradu Brežice, kjer bo na samostojnem koncertu CelloEvolution nastopil španski violončelist Josetxu Obregon. Med drugim bo predstavil Bachova dela, a ta nekoliko nenavadno.

Zadnji festivalski večer bo 25. avgusta na gradu Snežnik v Občini Loška dolina, kjer bo slovenska zasedba Nova Schola Labacensis z gostjo, mezzosopranistko Nadio Magister, predstavila Schubertiade An Die Musik oziroma koncertni program, ki sestoji iz historično zveste obuditve tako imenovane Schubertiade, večera samospevov in večglasnih pesmi ob spremljavi romantične kitare in instrumentalnih skladb Franza Petra Schuberta ter sodobnikov Ivana Eugena Padovca, Vaclava Tomaša Matejke in Heinricha Augusta Marschnerja s preloma 18. v 19. stoletje.

Kot so dodali prireditelji festivala, bodo uro pred vsakim koncertom pripravili tako imenovani festivalski predtakt s klepetom z izvajalci.

Festival stare glasbe Seviqc je bil zasnovan leta 1982. Leta 1997 so ga iz Radovljice preselili v Brežice, leto kasneje so ga razširili na sosednje občine, še kasneje pa po državi. Naziv Seviqc je skovanka iz latinščine "semper vita quam creata" in označuje glasbo večno živo, kot je bila ustvarjena.