Na hitro prelistano 3.6.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 3. junija - V samozaložbi so izšla pisma, ki sta si jih med letoma 2005 in 2020 izmenjali Breda Smolnikar in Jolka Milič. Založba Beletrina je ponatisnila pripovedko Kekec nad samotnim breznom Josipa Vandota, pri založbi Miš pa je izšla knjiga 78-nadstropna hišica na drevesu avstralskega avtorskega tandema Andy Griffiths - Terry Denton.

Ljubljana. Knjiga Pisma avtorjev Brede Smolnikar in Jolke Milič. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Pisma avtorjev Brede Smolnikar in Jolke Milič.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga 78-nadstropna hišica na drevesu avtorjev Andy Griffiths in Terry Denton. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga 78-nadstropna hišica na drevesu avtorjev Andy Griffiths in Terry Denton.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Kekec nad samotnim breznom avtorja Josipa Vandota. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kekec nad samotnim breznom avtorja Josipa Vandota.
Foto: STA

PISMA MED SEŽANO IN DEPALO VASJO

V knjigi Pisma (2005-2020) je pisateljica Breda Smolnikar zbrala osebna pisma in dopise, ki si jih je v navedenem obdobju izmenjala s pesnico in prevajalko Jolko Milič (1926-2021). Objavila jih je v nelektorirani obliki. Kot je zapisala v predgovoru, je knjigo v samozaložbi izdala namesto obljubljenega govora na grobu. "Med ta prikazani del najinega dopisovanja sem, ker sem slovenska pisateljica, nasula še nekaj vrstic tistih ljudi, ki so mi stopili na pot in poskušali vsak po svoje razumeti moje pisanje."

Njune poti so se prekrižale leta 1980 ali 1981, ko je pisateljica prevajalki prinesla svojo prvo knjigo Balada o divjem mleku, izdano v samozaložbi. "Na svoj poseben način je Jolka Milič od daleč iz Sežane v pismih bralcev slovenskega časopisja tedaj udarjala po valovih slovenskega kulturnega življenja, ga razgibavala, se mu posmihala, ga kazala takega, kot si je v resnici zaslužil, se ga veselila in krepko udrihala po njem, ko je bilo to treba," piše v predgovoru. Knjiga vsebuje tudi dokumente o več let trajajočem sodnem procesu proti Smolnikar zaradi pripovedke Ko se tam gori olistajo breze.

TRETJA PRIPOVED O KEKCU V PONATISU

Kekec nad samotnim breznom iz leta 1924 je Vandotova tretja pripoved o Kekcu. V njej se vedri, pogumni, zviti in dobri Kekec v še danes odmaknjeni očarljivi dolini Male Pišnice pod Vitrancem nad Kranjsko Goro meri z divjim Bedancem, ki živi v samotni gorski koči. Iz njegovih rok rešuje ubogo siroto Meno, svojo mater in zeliščarja Kosobrina. Bedanec pogubi Kosobrina, Bedanca pa pahne v prepad njegov lastni pes Volk. Kekec se vrne domov z Bedančevimi živalmi in Meno.

Vandot je pripovedi o mladem pastirju objavil v letih 1918, 1922 in 1924 v mladinskem listu Zvonček. Po njih so nastali tudi trije filmi v režiji Jožeta Galeta. Založba Beletrina je ponatis zadnje izmed treh pripovedk izdala v zbirki Zvezdna Beletrina. Knjigo je z ilustracijami opremil Miha Erič.

VEČNADSTROPNA HIŠICA KOT FILMSKA PREMIERA

Knjižna junaka enega najbolj priljubljenih avstralskih mladinskih pisateljev, Andy in Terry, sta v novi 78-nadstropni hišici na drevesu s podnaslovom Filmska premiera dodala še 13 novih nadstropij, kjer so med drugim avtopralnica, v katero se lahko zapelješ z avtomobilom, združevalni stroj, čačkatorij, vseožigalni športni stadion, Andylandija, Terrytorij, strogo varovano skladišče za čips in kino na prostem. Knjigo je prevedla Veronika Rot Gabrovec.

Andy Griffiths je eden najbolj priljubljenih avstralskih mladinskih pisateljev. Njegova zbirka o večnadstropnih hišicah navdušuje avstralske mlade in je prevedena v 35 jezikov. V Avstraliji je prejela več kot 90 nagrad, knjige iz zbirke pa so samo tam dosegle več kot deset milijonov prodanih izvodov. Zbirko spremljajo ilustracije Terryja Dentona.