Slovenija 31.5.2023 13:43

Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor v novi sezoni z novimi presežki

Maribor, 31. maja - Koncertna poslovalnica Narodnega doma Maribor napoveduje za sezono 2023/24 nov izbor gostovanj nekaterih najbolj cenjenih mednarodnih glasbenih talentov. V Orkestrskem in Komornem ciklu je ponovno po pet koncertov, med drugim bodo gostili Kvartet Ebene, flavtista Emmanuela Pahuda in zasedbo Ensemble Modern.

Maribor, Vetrinjski dvor. Predstavitev koncertne sezone 2023/24 Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor. Vodja programa klasične glasbe v Narodnem domu Maribor Barbara Švrljuga Hergovich. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Predstavitev koncertne sezone 2023/24 Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor.
Vodja programa klasične glasbe v Narodnem domu Maribor Barbara Švrljuga Hergovich.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor. Predstavitev koncertne sezone 2023/24 Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor. Vodja programa klasične glasbe v Narodnem domu Maribor Barbara Švrljuga Hergovich. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Vetrinjski dvor.
Predstavitev koncertne sezone 2023/24 Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor.
Vodja programa klasične glasbe v Narodnem domu Maribor Barbara Švrljuga Hergovich.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

"To, kar pripravljamo za naše občinstvo v Dvorani Union, so dogodki, v katerih skozi čudovito glasbo posije sonce, ki nas oplemeniti, in to v današnjih časih še najbolj potrebujemo. Mislim, da nam je lani uspelo ustvariti kar nekaj takšnih bleščečih trenutkov, saj nam je uspelo v Maribor pripeljati zares vrhunske, tudi zvezdniške, umetnike mednarodne klasično glasbene scene," je na današnji predstavitvi programa nove sezone povedala vodja programa klasične glasbe v Narodnem domu Maribor Barbara Švrljuga Hergovich.

Kot je dejala, je bila koncertna dvorana velikokrat polna, zabeležili so tudi rahel porast prodaje abonmajev. "To nas navdaja z veseljem, hkrati pa nam nalaga veliko breme odgovornosti, da na enak način nadaljujemo, da ne razočaramo občinstva in kljub omejitvam skušamo pripeljati v Maribor kar se da vrhunskega," je dodala.

V Unionsko dvorano med drugim prihajajo še francoski pianist Pierre-Laureint Aimard, virtuozni klarinetist Kevin Spagnolo, Komorni orkester Franza Liszta iz Budimpešte pod vodstvom Istvana Vardaija, Komorni orkester iz Stuttgarta pod vodstvom Thomasa Zehetmairja in Slovaška filharmonija pod taktirko Daniela Raiskina.

Med napovedanimi vrhunci je zasedba Ensemble Modern iz Frankfurta, ki po navedbah Narodnega doma Maribor velja za enega najbolj cenjenih izvajalcev sodobne glasbe na svetu. Na odru se ji bo pridružila sopranistka Nika Gorič, slovensko pa bo obarvan tudi spored. Ta nastaja ob robu Frankfurtskega knjižnega sejma, kjer je Slovenija gostujoča država, in zajema dela nekaterih najvidnejših slovenskih skladateljev in pesnikov. To bo tudi zaključni koncert letošnjega Festivala Maribor.

Ena najbolj iskanih zasedb ta hip je tudi francoski godalni Kvartet Ebene, v Maribor pa prihajajo še zmagovalka uglednega violinskega tekmovanja Henryka Wieniawskega Hina Maeda, avstrijsko-armenski violinist in dirigent Emmanuel Tjeknavorian in pianistka Elisabeth Brauss.

"Čaka nas spet luksuz - luksuz na koncertnem odru, luksuz za dušo, nikakor pa ne luksuz za naše denarnice, zato nam je zelo pomembno, da koncerti ostanejo dosegljivi kar se da širokemu občinstvu. Tudi zato smo ostali pri nespremenjeni ceni vstopnic in abonmajev," je še povedala Barbara Švrljuga Hergovich.

Koncertna poslovalnica ponuja tudi program Mladinskega cikla, ki v svojih redih za tri različne starostne stopnje otrok in mladine ponuja nastope slovenskih glasbenikov. "Glasbeno zgodovino, poznavanje glasbil, skladateljev in sodobnih slovenskih interpretov z navezavo na moderno glasbo in sodobni način življenja združujemo na naših koncertih s komentarji ali učnimi uricami in glasbeno-gledališkimi predstavami," pravi producentka Tina Vihar.

Vpis v abonmaje Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor poteka od 31. maja do 9. junija ter v septembru.

Direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina je ob tem izpostavil zmanjšano financiranje njihovih programov s strani Mestne občine Maribor. Kljub temu so uspeli v sezoni 2023/24 ohraniti enako število koncertov kot v zadnjih letih, a meni, da bi bil že čas, da gredo še više. "Na manj vsekakor ne gre, mislim, da je skrajni čas za odboj više. Nekaj se bo moralo premakniti," je dejal.