Slovenija 31.5.2023 9:16

Velenjska čaša nesmrtnosti letos Meti Kušar za pesniški opus

Velenje, 31. maja - Nagrado velenjica - čaša nesmrtnosti, ki jo kot osrednjo nagrado podeljujejo na festivalu Lirikonfest v Velenju, bo letos prejela pesnica Meta Kušar za vrhunski desetletni pesniški opus za odrasle. Podelili jo bodo 8. junija, ko bodo nagradili še tri lavreate, so sporočili organizatorji festivala iz Velenjske knjižne fundacije.

Ljubljana. Pesniška zbirka Mete Kušar z naslovom Vse od prej. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesniška zbirka Mete Kušar z naslovom Vse od prej.
Foto: STA
Arhiv STA

Kušar je pesnica, ki v svojih pesmih odpira različna vesolja. Kot glavna nit so to pesmi, ki dajejo hvalnico bivanju. Bogat jezik in njegovo nenehno preigravanje, natančno spajanje svetov, med občutenjem, čutenjem in refleksijami so atributi celotnega opusa, ki je zbrano v antologiji Vse od prej, ki je izšla lani pri založbi Mladinska knjiga, piše v utemeljitvi.

"Pesmi izhajajo iz radosti, pri čemer avtorica ostaja natančna pri odmerjanju bližine in spuščanju neposrednosti. Prav ta vmesnost bralstvo drži na distanci: zakaj bi verjeli, če vse to obstaja; samo prepustiti se moramo življenju, kot pravi pesnica. To je torej teksturi, ki je ne nazadnje pesem sama ali pa obratno."

Kot še navaja utemeljitev, avtorica pesem oz. pesniško ustvarjanje razume kot postopek, proces, ki potrebuje svoj čas in je v nasprotju z nenehno produkcijo. "To je poezija, ki z veliko mero znanja, kritičnosti, miline razširja možnosti besede in obenem sestoji iz modrosti in pretehtanosti jezika. Poezija Mete Kušar je kot vrt, ki se razrašča, in ostaja vpeta kot jantar."

Zadnji dan 22. Lirikonfesta Velenje bodo podelili še dve nagradi in priznanje. Jezikoslovec Kozma Ahačič bo prejel mednarodno Pretnarjevo nagrado oziroma častni naslov ambasador slovenskega jezika za pomemben znanstvenoraziskovalni prispevek k zavedanju in razumevanju preteklosti, sedanjosti in prihodnosti slovenskega jezika. Mednarodna Pretnarjeva nagrada je osrednja slovenska zahvala in mednarodno priznanje za trajnejše, večletne ali enkratne pomembne prispevke pri mednarodnem povezovanju oziroma uveljavljanju poezije, slovenske literature in/ali slovenskega jezika po svetu.

Nagrado krilata želva za najboljši literarni potopis bo dobil Samo Rugelj za potopisno knjigo Soncu naproti. Kot piše v utemeljitvi, je bila knjiga, ki je izšla lani pri založbi UMco, napovedana kot pohodopisna knjiga o navdihujoči naravi, a je veliko več kot to. "Pravzaprav bi ta vznemirljiv potopisni zapis, z mitološkim veznim besedilom, pri nas morda lahko primerjali le še s katero od tovrstnih knjig Evalda Flisarja. Soncu naproti je knjiga - razdeljena na več sklopov, dni - iz katere spoznamo (peš)pot pisca in njegove partnerke po otoku Kreta."

Podelili bodo še priznanje oziroma plaketo Lirikonov zlat za vrhunske festivalne prevode novejše poezije za odrasle. Prejel jo bo literarni komparativist, pesnik, književni prevajalec in urednik Gašper Malej, ki se posebej intenzivno ukvarja s prevajanjem italijanske književnosti.

Festival Lirikonfest bo potekal med 6. in 8. junijem. Po tradiciji gosti domače in tuje književne ustvarjalce, prevajalce in mednarodne posrednike novejše poezije in druge umetniške literature.