Slovenija 2.6.2023 5:00

Slavko Ludvik Šuklar bo prejel Kozinovo nagrado za skladateljski opus

Ljubljana, 2. junija - Kozinovo nagrado, ki jo za zaokroženi skladateljski opus podeljuje Društvo slovenskih skladateljev, letos prejme Slavko Ludvik Šuklar. Najobsežnejši je njegov opus komornih del za najrazličnejše zasedbe, sicer pa njegovo komponiranje sega na različna področja. Nagrado mu bodo podelili danes opoldne na društvu.

Kot piše v utemeljitvi, imajo njegova dela pogosto programske naslove in vsebujejo elemente ljudske glasbe in pokrajine. V zgodnjem obdobju so bila to dela za harmonikarski orkester, tem se kasneje pridružijo še sintetizator in tolkala.

Njegova pomembnejša orkestralna dela so Lux in tenebris - koralna simfonija za simfonični orkester iz leta 2000, Choralophonia za simfonični orkester in Quod libet za simfonični orkester. Veliko je del za solista z godalnim orkestrom, njegov opus pa obsega tudi dela za zbore, štiri vokalno-inštrumentalna dela ter dela za glas in komorne sestave.

Najobsežnejši je njegov opus komornih del za najrazličnejše zasedbe, kot so Concertino per amici za flavto, klarinet, dve trobenti, dva trombona, tolkala in klavir, Skice iz ravnice za trobilni kvintet, Scream za tri flavte, činelo in vibrafon, Concerto doppio za violončelo, tolkala in effect processor, Flaura 94' za flavto in elektroniko ter The Colours za veliki harmonikarski orkester in tolkala.

Njegove skladbe so izvajali tako v Sloveniji kot na festivalu Muzička tribuna v Opatiji, v Beogradu, Budimpešti, na Dunaju, v Novem Sadu, Mannheimu, Trossingenu, Seoulu in Amsterdamu. Ustvaril je več kot 90 del, prejel je tudi nekaj nagrad.

"Njegov slog bi težko enoznačno opredelili, saj sam pravi, da se ne obremenjuje s stili in trendi. Piše tisto, kar globoko v sebi čuti in ni ga sram svojih občutkov," piše v utemeljitvi. Sam je povedal, da o glasbi ogromno razmišlja in ko jo začne čutiti globoko v sebi, jo šele začne zapisovati, oblikovati, dodelovati. "Vedno sem na meji med poslušalcem in 'mojstrom', to pa je vsekakor najtežja izbrana pot."

Za STA pa je pred prejemom nagrade povedal, da ta prihaja v času, ko njegova ustvarjalnost že počasi ugaša, a ga je hkrati spodbudila, da ustvari še kaj novega. Tako že ima pripravljene violinske ključe za skladbo, ki jo že nekaj let obljublja mednarodno znani pianistki, katere imena sicer ni razkril.

Šuklar, rojen leta 1952 v Murski Soboti, je diplomiral na Fakulteti za glasbeno umetnost v Beogradu iz glasbene teorije in kompozicije ter nato še magistriral. Po letih poučevanja v Novem Sadu in Beogradu je z vrnitvijo v Slovenijo leta 1997 postal profesor glasbeno-teoretičnih predmetov na Srednji glasbeni šoli Fran Korun Koželjski v Velenju.

Pod njegovim mentorstvom je bilo v Prekmurju izvedenih preko 200 koncertov s slovenskimi in tujimi poustvarjalci. Bil je tudi umetniški vodja festivala Glasbeni maj v Pomurju ter vodja koncertne dejavnosti v Velenju za področje resne glasbe.