Svet 31.5.2023 16:30

Pariška Opera po nepričakovanem odstopu Dudamela išče novega glasbenega direktorja

Pariz, 31. maja - Po nepričakovanem odstopu glasbenega direktorja Gustava Dudamela Pariška Opera išče novega glasbenega direktorja. Kdo bo prevzel mesto venezuelskega dirigenta, še ni znano, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa potrdili v pariški operni hiši.

Po Dudamelovem odstopu se je v negotovosti znašla tudi usoda nove izvedbe opere Lohengrin Richarda Wagnerja, ki je načrtovana za september.

42-letni Dudamel, ki za dirigentskim pultom velja za čudežnega dečka, je po le slabih dveh letih mandata v Pariški Operi pred dnevi na presenečenje mnogih napovedal odstop. Za svojo odločitev je v sporočilu za javnost navedel zasebne razloge, saj želi več časa preživeti s svojo družino.

V pogovoru za radijsko postajo France Musique je direktor Pariške opere, Nemec Alexander Neef izrazil željo, da bi Dudamel še naprej sodeloval s Pariško Opero kot gostujoči dirigent in se kot tak morda vrnil že v naslednji sezoni. Kot je še povedal, si bo vzel čas za imenovanje Dudamelovega naslednika. V odločitev, kdo ga bo nasledil, bodo vključeni tudi člani opernega orkestra. V vsakem primeru bodo v Parizu dobili novega glasbenega vodjo, saj gre za operno hišo pomembno mesto, je še izpostavil.

Neef je tudi poudaril, da se z glasbenim direktorjem nista razšla v slabih odnosih. S tem se je navezal na odpoved koncertov opernega orkestra na Dunaju in v Londonu v začetku leta. Sindikati in opera se takrat niso uspeli dogovoriti o plačilu glasbenikov na turneji.

Dudamel je položaj glasbenega direktorja Pariške opere s predvidenim šestletnim mandatom nastopil avgusta 2021. Februarja so objavili, da bo Dudamel, ki je od sezone 2009/2010 glasbeni in umetniški direktor Losangeleških filharmonikov, v sezoni 2026/27 postal glasbeni direktor Newyorških filharmonikov.