Slovenija 2.6.2023 5:00

Z okroglo mizo začetek Spomladanske konference Nemške akademije za jezik in slovstvo

Ljubljana, 2. junija - Z okroglo mizo Glasovi v jeziku: Literatura - jezik - identiteta - nacija, ki jo bo drevi gostila Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK), se bo v Ljubljani začela tridnevna Spomladanska konferenca Nemške akademije za jezik in slovstvo. Udeležilo se je bo okoli 50 članov akademije ter več kot 80 nemških literatov in strokovnjakov tega področja.

V okviru tridnevne konference pod geslom Od besede do besede, od verza do verza se bo zvrstilo več dogodkov.

Po nocojšnji okrogli mizi z Milanom Deklevo, Andreasom Gardtom, Ernstom, Osterkampom, Petrom Štihom, Danielo Strigl in Tomom Virkom bo jutri dopoldne v Cankarjevem domu sledila predstavitev dvojezične antologije slovenske poezije Mein Nachbar auf der Wolke. Slowenische Lyrik des 20. und 21. Jahrhunderts (Moj sosed na oblaku. Slovenska lirika 20. in 21. stoletja). Obsežna nemško-slovenska antologija, v kateri je predstavljenih 80 slovenskih pesnikov in pesnic, nastaja na pobudo akademije, izšla pa bo julija pri založbi Carl Hanser v Münchnu.

Sobotni večer bo namenjen t.i. pesniški zabavi oz. Plesu v verzih. Društvo slovenskih pisateljev namreč v svojih prostorih napoveduje poseben večer
z "didžejem" Gregorjem Podlogarjem in pop-up branji Nine Dragičević, Ane Svetel, Aljaža Koprivnikarja, Miklavža Komelja in drugih.

V nedeljo bodo v Švicarji podelili nekaj nagrad, ki jih podeljuje akademija. Nagrado Johanna Heinricha za prevod bodo izročili prevajalcu iz slovanskih jezikov Andreasu Tretnerju, nagrado Friedricha Gundolfa za promocijo nemške kulture pa Iranki Mahshid Mirmoezi.

Konferenco bo v nedeljo v Cankarjevem domu sklenil večer z avtorji Nemške akademije za jezik in slovstvo pod naslovom Izbirne sorodnosti, na katerem bodo sodelovali članice in člani Akademije, ugledne in mednarodno priznane pisateljice in pisatelji, ki so uveljavljena imena tudi v Sloveniji, so zapisali organizatorji.

Konferenca bo potekala v organizaciji Nemške akademije za jezik in slovstvo in v partnerstvu Goethejevega inštituta ter Cankarjevega doma.

Nemška akademija za jezik in slovstvo je osrednja nemška ustanova za jezik in književnost, ki združuje ključne nemško govoreče pisatelje, prevajalce, kritike in znanstvenike iz Nemčije in tujine. Akademija od leta 1951 podeljuje Büchnerjevo nagrado, najprestižnejše priznanje za književnost/literarni opus v nemškem jeziku.