Slovenija 5.6.2023 14:05

Imago Sloveniae v 35. koncertno sezono z orkestrom mariborske operne hiše

Ljubljana, 5. junija - Ustanova Imago Sloveniae - Podoba Slovenije je predstavila program 35. festivala, ki ga bo 15. junija na Kongresnem trgu odprl Simfonični orkester SNG Maribor. V okviru istoimenskega festivala in Poletja v Stari Ljubljani bo do 22. septembra na sporedu okrog 70 koncertov.

Ljubljana. Kongresni trg iz Ljubljanskega Gradu. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kongresni trg iz Ljubljanskega Gradu.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Vodja projekta Imago Sloveniae Jan Kern je na današnji novinarski konferenci izrazil prepričanje, da so tudi letos uspeli ohraniti svoje cikle in pripraviti kakovosten program, čeprav javno financiranje nevladnih organizacij, kot je Imago Sloveniae, ki deluje kot ustanova v javnem interesu na področju kulture, ostaja enako kljub inflaciji, sredstev sponzorjev in mecenov pa praktično ni več. Po njegovem mnenju so zato nujne sistemske spremembe, saj kulturniki le z lastno požrtvovalnostjo in predanostjo ne bodo mogli več držati scene nad gladino.

Skozi letošnjo poletno sezono se bo zvrstilo okrog 70 koncertov, na katerih bo nastopilo kakšnih 600 glasbenikov iz 24 držav. Na odprtju se bodo Simfoničnemu orkestru SNG Maribor pod taktirko Simona Krečiča pridružili pevci mariborske operne hiše, nastopila pa bo tudi mlada, komaj desetletna harfistka Evelin Greblo, zmagovalka državnega tekmovanja mladih glasbenikov Temsig in leta 2020 najmlajša predstavnica na tekmovanju Virtuosos V4+ v Budimpešti. Kot je povedala, se nastopa zelo veseli, ker rada igra z orkestrom.

Večer pred tem bo moška zasedba Vokalne akademije Ljubljana pod vodstvom Stojana Kureta izvedla glasbo iz kornih knjig škofa Tomaža Hrena. Klemen Grabnar z Muzikološkega inštituta ZRC SAZU je pojasnil, da bodo zazveneli psalmi, stavki iz maš, moteti in instrumentalna dela znanih in manj znanih skladateljev predvsem s severa Italije kot krona raziskovalnega projekta, v okviru katerega oživljajo glasbo, povezano s škofom, ki je deloval na prelomu iz 16. v 17. stoletje.

V nadaljevanju sezone, v kateri bo večina koncertov v Mestnem muzeju Ljubljana, je Kern izpostavil nemški duo violončelista Reinharda Latzka in Philippa Scheucherja, portugalski klavirski duo Martima Almeide in Bernarda Santosa, Luca Magnoni trio iz Italije ter Ensemble.si, ki ga sestavljajo mednarodno najbolj uspešni slovenski glasbeniki v tujini, kot sta berlinska filharmonika Andrej Žust in Matic Kunder. Nastopil bo tudi indonezijski zbor The Archipelago Singers.

Na festivalu bo mogoče slišati tudi noviteti Aleksandre Naumovski Potisk in Klare Mlakar, s komorno skupino Opifex pa se bo Imago vključil v festival komorne glasbe Spectrum. V jazzovskem delu bodo med drugim nastopili ameriški Stanford Jazz Orchestra s trobentačem Wayneom Bergeronom, saksofonist Lenart Krečič in hrvaški pevec Daniel Caccia z zasedbo Ratka Zjace Organ trio.

Koncerti bodo po tradiciji brezplačni. Konec avgusta se jim bodo pridružile še tradicionalne Noči v stari Ljubljani, ki jih bo odprla ljubljanska operna hiša s svojimi ansambli. Umetniški vodja opere Marko Hribernik je napovedal priljubljena dela iz operne in baletne zakladnice.

V sodelovanju s 3. programom Radia Slovenija in drugimi partnerji bo na sporedu mednarodni simpozij o doživljanju zvokov in glasbe pri dojenčkih, malčkih in ranljivih skupinah, ki je po besedah sodelavca programa Ars Primoža Trdana del mednarodnega projekta B-Air, ki ga koordinira Radio Slovenija. V koncertnem delu pa so se za mlade poslušalce povezali s Slovensko filharmonijo, ki bo 1. septembra v Živalskem vrtu izvedla Saint-Saensov Živalski karneval.